După despărțirea de Dorel Mutică în toamna lui 2017, conducerea celor de la Progresul Pecica au avut un singur antrenor în minte. Oferta pentru Dan Stupar a venit imediat, doar că fostul fundaș al UTA-ei era antrenor federal la Centrul Național Mureș și o despărțire la mijlocul sezonului ieșea din calcule. Așa că pe banca formației „galben-albastre” a ajuns Marius Grad, care a încercat să respecte cât a putut de mult programul impus de „Stupi”, însă rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor.
Era necesar ca tehnicianul arădean să conducă fiecare antrenament, să formeze și stăpânească un grup cu mulți fotbaliști
valoroși, cu personalități puternice. Și, renunțând la unele facilități importante pe care le-ar fi avut ca angajat al Federației Române de Fotbal, Dan Stupar s-a întors acasă și a preluat cu totul frâiele la Pecica. Începutul a fost anevoios, achizițiile pe gustul său au venit greu, cum și impunerea unui ciclu săptămânal cu trei ședințe de pregătire nu a fost simplă.
Până la urmă, lucrurile s-au făcut așa cum a dorit noul „principal”, iar acum Progresul Pecica sărbătorește un an perfect. E campioana Ligii a IV-a, câștigătoarea Cupei României (faza județeană), iar din luna august va evolua în eșalonul trei al fotbalului românesc.
Certitudinea a venit după manșa secundă a barajului de promovare cu Retezat Hațeg, una deloc simplă ținând cont de victoria scurtă din tur (2-1), dar mai ales de lucrurile bune arătate de hunedoreni la Pecica. Numai că Stupar a găsit antidotul tactic, iar formația din Țara Zimbrilor nu a mișcat în front chiar în fața propriilor susținători.
Dan Puie a așezat rapid „apele” în matca lor cu o superexecuție de la 18-19 metri, după care pecicanii s-au cam jucat cu ocaziile. Doar că, de această dată, Retezatul nu a mai găsit resurse să-i pună probleme la Rusu și minutele au curs liniștit în favoarea Progresului. După ultimul fluier al arbitrului s-a declanșat și fiesta pe teren și în partea de tribună în care a luat loc conducerea și susținătorii pecicanilor, de la care – însă – a lipsit chiar principalul artizan… Dan Stupar.
Amabil, acesta s-a oprit la declarațiile solicitate de colegii noștri din Hunedoara, doar că la un moment dat, elevii săi nu au mai avut răbdare și l-au luat pe sus, chiar în timpul interviului. L-au aruncat de câteva ori în aer, după care antrenorul s-a mai pus și la dispo­ziția celor de la Radio Timișoara.
Cu noi a vorbit ceva mai târziu, după ce a apucat să intre în vestiar, să-și felicite băieții, să le mulțumească pentru munca depusă și sacrificiile făcute și să le ureze o (scurtă) vacanță plăcută. „Sunt un antrenor fericit, mă bucur pentru băieți, dar și pentru conducătorii noștri și ai orașului Pecica. În planul inițial nu am avut ca obiectiv promovarea în primul an, ci doar organizarea ca și club și formarea unui vestiar puternic. Au fost momente grele, am avut doar 8-10 fotbaliști la primele antrenamente, abia cu o zi înaintea primei etape numărul lor a crescut la 16. Totuși, după etapa a șasea am hotărât să atacăm promovarea încă din acest an și iată-ne că am câștigat tot ce se poate câștiga la acest nivel, campionatul, cupa și barajul de promovare. A fost o ultimă săptămână destul de grea. După meciul tur, în care am avut totuși multe faze de construcție și ocazii de poartă, nu am marcat decât două goluri, am primit unul și ne-am expus destul de mult atacurilor adverse. Astfel, s-a creat o presiune asupra băieților din partea suporterilor și a trebuit să îi remontez psihic. Unii dintre ei nu au mai trăit așa ceva, acum mă bucur enorm că au trecut cu bine peste acest moment. Am făcut un joc bun tactic, nu am oferit adversarilor spații în jumătatea noastră și am promovat cu o dublă victorie”, a menționat Stupar la puține minute după încheierea partidei de la Hațeg.
De partea cealaltă, Flavius Itul a recunoscut cu fair-play superioritatea adversarului de la baraj și susține că echipa sa e gata să o ia de la capăt la anul. „Ne-a trădat lipsa de experiență. Am luat din nou gol pe început de joc, ca și la Pecica, ceea ce contează enorm într-un meci eliminator. Dacă am fi ținut măcar de 0-0 mai mult timp, poate chiar o repriză, am fi avut încredere și forță mai mare să ne apropiem de golul ce ne-ar fi adus promovarea. Așa, însă ne-am cam demoralizat. Nu am mai avut nici ruperile de ritm reușite la Pecica, dar asta și pentru că adversarul a stat mai jos, s-a închis mai bine. În plus, Tiric s-a accidentat încă din prima repriză, a primit o lovitură oarbă în pulpă, dar m-am ambiționat să-l țin în teren. Până la urmă, Pecica este câștigătoarea meritorie a acestui baraj, atâta timp cât ne-au bătut de două ori. Am spus și după meciul tur că a fost bine că am reușit să evităm o înfrângere la scor mai mare, dar nimic mai mult. Totuși, dacă aveam mai multă experiență și puțină atenție, am fi putut să-i eliminăm. Ca joc nu au fost diferențe foarte mari. Dar, nu ne demo­ralizăm. Înainte de meci, autoritățile locale au fost în vestiar și au spus că ne susțin în continuare indiferent de rezultat. Practic, în acest an nu a fost o construcție pentru promovare, doar rezul­- tatele ne-au adus aici. Dacă se va dori, oricine din club știe cum trebuie pre­gătită o promovare, iar 4-5 jucători cu o mai mare experiență sunt necesari pentru un astfel de obiectiv”, a punctat tehnicianul Retezatului.
2-1 și 1-0 au fost scorurile cu care Progresul Pecica s-a impus în dubla manșă cu campioana județului Hunedoara și se revanșează după eșecul de acum 4 ani, de la barajul cu Performanța Ighiu.

Recomandările redacției