Cu patru zile înainte de Congresul PSD, Viorica Dăncilă dă o lovitură prin care își asi­gură voturile necesare câștigării funcției de președinte. În ciuda tuturor apelurilor, a anunțat că va fi adoptat prin Ordonanță de Urgență noul Cod Administrativ: „Adoptăm astăzi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative”, a anunțat Dăncilă la începutul ședinței de guvern. O minciună cât casa, structurile asociative au făcut scandal cât Casa Poporului, s-au pronunțat ferm împotriva adoptării Codului prin Ordonanță de Urgență, numai că Viorica Dăncilă trebuia să respecte promisiunile făcute Sistemului, care a aceptat-o ca succesoare a lui Dragnea, cu condiția să facă totul pentru realegerea lui Iohannis. Așa cum avertizam de la bun început, Dăncilă a promis că PNL, care susține candidatura lui Iohannis, nu va fi pus în pericol de ascensiunea fulminantă a USR, ci își va păstra zestrea actuală, primarii fiind aleși în continuare dintr-un singur tur, iar președinții de consilii județene nu vor mai fi aleși prin votul consilierilor, ci prin vot popular, tot într-un singur tur! Desigur, PSD se va bucura de același avantaj ca și PNL. Politic vorbind, făcând abstracție de cuvinte nesemnificative precum doctrine sau corectitudine, am putea spune că Viorica Dăncilă, prin această Ordonanță, a salvat efectiv PSD de la dezastru, păstrând peste 95% dintre primari și președinți de consilii județene. Brusca alunecare pe tobogan a PSD, după rezultatele dezastruoase de la alegerile europarlamentare, ar fi putut provoca o avalanșă de dezertări, dar aceasta a fost stopată prin asigurarea perpetuării pe funcții a primarilor și președinților de consilii județene ai PSD.
Dincolo de aceasta, Dăncilă, prin adoptarea Codului Administrativ, și-a asigurat voturile delegațiilor din teritoriu. Îndeobște, acestea sunt conduse de către primari. Adică, acei primari care tocmai au aflat că, în urma Ordo­nanței lui Dăncilă, vor primi pensii speciale!
Desigur, nu exclud posibilitatea ca, în urma unor sesizări, ordonanța să fie declarată neconstituțională, ba chiar sunt sigur că așa se va întâmpla, dar, până când se va ajunge acolo, Viorica va fi aleasă cu entuziasm șefă supremă a PSD. Cele două blocuri politice, PNL și PSD, vor avea 99% dintre primari și președinți de consilii județene, iar USR, pe partea dreaptă, Pro România, pe partea stângă, vor fi obligate să mai reducă din pretenții la negocierile legate de fuziuni. Dacian Cioloș va deveni președintele PNL, după fuziunea cu USR-PLUS, iar Victor Ponta va fi președintele noii stângi, după fuziunea PSD cu Pro România. Cu o mică deosebire: cred că PNL va rămâne tot PNL, în timp ce PSD va avea alt nume.

Recomandările redacției