De multă vreme nu am mai avut prilejul să abordez o discuție cu Daniel Sorin Tomuța, primarul orașului Sântana, fiind tot timpul prins în alte probleme. Tocmai acesta a fost motivul pentru care am luat hotărârea de a stabili o întâlnire cu primarul Tomuța. Ne-am auzit săptămâna care a trecut și domnia sa m-a și invitat să iau parte la o activitate culturală care urma să se organizeze în aer liber, în parc. Este vorba despre Festivalul de Folclor „Busuioc purtat la joc“, aflat la cea de-a III-a ediție. De asemenea, s-a organizat și un concurs de interpretare vocală și instrumentală „și am fi onorați de prezența dumneavoastră la evenimentul organizat de noi“, ne-a precizat înainte de eveniment edilul șef, Daniel Tomuța.

Ne-am deplasat la locul evenimentului. Am avut parte de un timp excepțional și de un loc nemaipomenit, unde s-a desfășurat evenimentul. Nici nu putea fi mai frumos. Întotdeauna primarul Tomuța știe cum să se organizeze, iar respectul pe care îl are la adresa cetățenilor săi este cât se poate de vizibil. Ce-i drept, și lumea îl vorbește numai de bine.

Domnule primar, îmi puteți spune despre câteva proiecte pe care le aveți în orașul dumneavoastră, iar apoi să trecem la partea culturală?

Da, în mare vorbim despre reabilitarea imobilului în care își desfășoară activitatea Liceul Tehnologic Sântana; rețeaua electrică în cartier rezidențial; asfaltare și amenajare străzi în orașul Sântana și în Caporal Alexa; amenajarea terenului de sport sintetic multifuncțional de pe strada Dunării.

Mai avem un proiect privind Îmbunătățirea cooperării transfrontaliere între instituțiile publice din Nădlac – Sântana – Elek Doboz. Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți cooperarea între cele patru instituții implicate în proiect prin abordarea unor subiecte sociale, culturale și sportive. În cadrul acestui proiect va fi modernizată și dotată cu aparatură IT sala de ședințe a instituțiilor publice din Nădlac. La Sântana și Elek vor fi dotate cu aparatură IT sălile din casele de Cultură, iar la Doboz va fi modernizat vestiarul de sport.

Mai avem extindere rețea de canalizare, creșterea eficienței energetice la clădirile rezidențiale în orașul Sântana; grădinița cu program prelungit cu opt grupe în localitatea Sântana; stație de epurare; modernizare clădiri sociale; amenajare sală de sport pe strada Vladimirescu, plus reabilitare clădiri. Cam asta ar fi în mare. Să vorbim acum despre acest eveniment cultural pe care l-au așteptat cetățenii de multă vreme. Vă dați seama că de un an am stat departe de activitățile culturale.

Așa este, domnule primar!

Bun venit la sărbătoarea noastră

În alai, frumos îmbrăcați în costume populare și acompaniați de muzică, protagoniștii evenimentului festiv s-au deplasat de pe strada principală până la scenă. De aici, desfășurarea programului artistic a intrat în atribuțiile doamnei Nicoleta Pavel, care pune trup și suflet atunci când vine vorba despre respectarea tradiției și a obiceiurilor.

Cuvântul primarului Tomuța

Mă bucur și îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ne întâlnim cu toții aici, la acest eveniment special. Dragii mei, în primul rând vă urez Bun venit la evenimentul cultural „Busuioc purtat la joc“, care se află la cea de-a treia ediție. Acest eveniment are un rol important în primul rând datorită dumneavoastră. Participarea dumnevoastră la eveniment, mai ales ținând cont de condițiile de pandemie, este foarte importantă. Vreau totodată ca pe această cale să mulțumesc tuturor concurenților participanți la concurs. Totodată vreau să le mulțumesc ansamblurilor prezente, orchestrei Rapsodia și soliștilor vocali. Vreau să mai mulțumesc și Consiliului Județean, prin Școala Populară de Arte Arad, pentru că ne-au sprijinit în organizarea acestui program“, a declarat edilul orașului Sântana.

Apoi, doamna Nicoleta și-a reluat misiunea de a prezenta programul. Pentru început, au participat în concurs concurenții la interpretare vocală, iar apoi instrumentală, din cele patru județe participante; Arad, Timiș, Bihor și Hunedoara. Au fost zece concurenți, toți foarte buni, dar până la urmă vorbim de cel care a luat premiul cel mare: Eduard Motan, în vârstă de 16 ani, de la Școala Populară de Artă. Ne-am axat doar pe cel care a obținut premiul cel mare.

După ce a fost stabilit câștigătorul concursului, a urmat un program de dansuri cu ansamblurile „Bujorii Șofronea“, Șiriana din Șiria, Florile Mureșului din Vladimirescu și Busuiocul din Sântana. Soliștii vocali au descrețit frunțile participanților.

Alexandru Pop a fost din nou la înălțime, cântecele sale superbe, în special cele cu Avram Iancu, emoționând asistența.

Vocea Voichiței Suba cred că s-a auzit până la Chisindia, ce să mai vorbim de privighetoarea Paula Pașca, care a avut niște doine minunate.

Programul artistic s-a încheiat în jurul orei 21.00.

 

Recomandările redacției