Ne aflăm într-o „vară rusească” spunea criticul Anca Giura,   care s-a folosit de pretextul istoriei „mici”, dar totuşi mari, a literaţilor, pentru a media o întâlnire cu doi dintre cei mai importanţi autori de proză scurtă din Timişoara.  Daniel Vighi şi Viorel Marineasa au „debarcat” joi la librăria „Scienta”, unde au vorbit despre volumele „Înainte şi după (războiul rece)” (ed. PARALELA 45, 2013) şi „Istoria din cutia de pantofi”(ed. Cartea Românească, 2013),  opere beletristice cu tentă istorică în care abundă ironia şi umorul, uneori negru, opere pe care şi le-au prezentat reciproc, din care au citit pasaje fermecătoare.

Deşi nu era anunţat, s-a vorbit cu această ocazie şi despre o a treia carte, „Plânsul bătrânului tenor dramatic sovietic/ Memorator pentru tanchişti”, publicată în 2011 şi semnată de ambii scriitori.

Discuţiile ar fi urmat să insiste mai mult pe teme actuale, tratate istoriografic, însă cei doi autori au cucerit publicul prin umor şi prin prietenia care-i leagă, transformând ceea ce oricum nu avea să fie o  lansare de carte, ci o dublă prezentare cu sesiune de autografe,  într-un eveniment relaxat, în care s-a vorbit despre de toate, de la pitorescul trecutului până la strategii greşite de finanţare a publicării în România zilelor noastre.

Cele două volume au fost puse în vânzare la librăria „Scienta”, de unde le puteţi achiziţiona fără să riscaţi regrete.

 

 

Recomandările redacției