stres_birouMihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), a declarat recent că din ce în ce mai mulţi români sunt afectaţi din punct de vedere psihologic. Cauza este stresul la locul de muncă şi suprasolicitarea care se soldează în plan psihologic cu o serie întreagă de manifestări, precum căderile psihice.

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România a susţinut, zilele trecute, o conferinţă de presă, în care a explicat atât cauzele, dar mai ales afectele stresului la locul de muncă. Aceste manifestări pornesc de la senzaţia de diminuare a energiei şi a resurselor şi capacităţii de muncă, depresie, neîncredere în sine, conflicte, creşterea nivelului de agresivitate. O altă problemă este cea legată de hărţuirea la locul de muncă, pentru că nu sunt reglementări clare în România.

„Nu avem o lege foarte clară în România, aşa cum este în alte ţări şi nici un ajutor bun pe care să-l acordăm acestor persoane. Astfel de probleme ar putea să se soldeze cu consiliere, cu servicii psihologice de consiliere ar putea să se rezolve mai uşor problemele”, a susţinut prof. dr. Mihai Aniţei.

Referitor la hărţuirea la locul de muncă, acesta a declarat că nu este vorba de hărţuirea sexuală, ci mai ales de cea exercitată de persoane care deţin o funcţie de autoritate şi care şi-o pot exercita pe această cale.

„Este nevoia de a-ţi exercita puterea, de a arăta că eşti mai puternic, că eşti într-o poziţie superioară şi ceilalţi trebuie să se supună, să fie obedienţi în totalitate. Sunt multe persoane care în momentul în care ajung într-o funcţie îşi pierd pur şi simplu uzul raţiunii. Nu vă puteţi imagina ceea ce se poate întâmpla în anumite instituţii. Este foarte uşor în ziua de astăzi să pui microfoane, camere, să supraveghezi angajaţii”, a spus Mihai Aniţei.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției