KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAProfesorii arădeni solicită Ministerului Educaţiei să dispună organizarea, în regim de urgenţă, a concursurilor de ocupare a funcţiilor de conducere, îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar, având în vedere că aceste funcţii sunt ocupate, aproape în totalitate, prin detaşare în interesul învăţământului. „Directorii şi directorii adjuncţi trebuie să fie aleşi de către colectivele de cadre didactice şi nu de partidele politice sau de inspectoratele şcolare, dovedind calităţi manageriale şi morale deosebite în cadrul unui concurs obiectiv. Considerăm că astfel se evită ocuparea acestor funcţii de către persoane compromise moral şi profesional, aşa cum s-a întâmplat şi se întâmplă în prezent, în foarte multe cazuri“, susţine prof. Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Totodată, sindicatele mai solicită Ministerului Educaţiei promovarea unui act normativ care să permită deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământul preuniver- sitar de stat deoarece, fără asigurarea personalului absolut necesar pentru buna funcţionare a unităţilor de învăţământ şi fără resurse financiare suficiente, nu se poate asigura o educaţie de calitate.
Menţionăm că începând cu luna aprilie 2009 s-a suspendat ocuparea prin concurs a posturilor vacante din instituţiile şi autorităţile publice. Această măsură a fost menţinută şi în anii 2010, 2011, 2012 şi se aplică şi în prezent. „În ceea ce priveşte sistemul preuniversitar de stat, suspendarea ocupării prin concurs a posturilor vacante sau care se eliberează pe parcursul anului şcolar, din diferite motive (ca urmare a demisiei, prin împlinirea vârstei standard de pensionare etc.) creează mari dificultăţi în buna desfăşurare a actului de instrucţie şi educaţie, în principal şi a procesului didactic, în general. Aceas­ta deoarece, în ultimii ani, în învăţământul preuniversitar s-au redus sute de posturi în judeţul Arad şi zeci de mii la nivel naţional, prin adoptarea măsurilor de comasare a claselor şi prin comasarea unităţilor de învăţământ“, susţine Ieneşescu.
Măsura suspendării ocupării posturilor vacante s-a aplicat cu prioritate posturilor didactice auxiliare şi nedidactice, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care unităţile de învăţământ nu au mai putut încadra secretar de şcoală, administrator financiar, îngrijitori, bucătari, fochişti, supraveghetori sau alte categorii de personal didactic auxiliar sau nedidactic.

  • gicu spune:

    Majoritatea directorilor de scoli sunt numiti pe critere politice…vezi cazul Sebis,Chisindia,Barsa etc.nu conteaza ca nu prea au nici o treaba cu directiunea ,doar sa fie la nr.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției