Tradiţia spune că aşa cum ne este „baba” pe care o alegem de 1 martie, aşa ne va merge tot anul. Sunt nouă babe care pot fi alese în perioada 1-9 martie, scrie Mediafax.
Conform credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, res­ponsabilă de venirea iernii. Începând cu 1 martie şi până pe 9 martie, aceasta începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă.
În calendarul străvechi anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.
Deşi semnificaţia „babelor” s-a pierdut în timp, multe dintre obiceiuri se practică şi în prezent.
Tradiţia populară consemnează că Zilele Babei reprezintă un etalon pentru restul anului. Dacă vremea este frumoa­să şi este soare vom avea parte de un an bogat, în care toate ne vor merge bine. Pe de altă parte, dacă vremea este urâtă de baba aleasă, cu ploaie, şi nori vom fi supăraţi şi mohorâţi la fel vremea din ziua respectivă.
Există însă o excepţie, dacă în ziua aleasă de noi va ninge, semnele arată
că anul va fi unul bogat, cu multe reali­zări.
Cum se alege baba? Legat de ale­ge­rea unei zile/babe, circulă în popor două variante. Prima este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. O altă variantă e ale­gerea babei în funcţie de ziua de naştere. Dacă ziua de naştere e formată din două cifre acestea se adună. De exemplu 27, este 2+7, adică 9.

Recomandările redacției