asigurări

RCA-ul se va majora cu cel puțin 30%

Începând cu 1 ianuarie 2015, polița de asigurare se va majora cu cel puțin 30% la sută fată de anul 2014.

Motivele acestor scumpiri, spun cei de la firmele de asigurări, sunt scumpirea pieselor numărul mare de accidente și daunele provocate de accidente pe care firmele de asigurări nu puteau acoperi.

Singurii beneficiari de pe urma măriri de taxe sunt Autoritatea de Supraveghere Financiară și firmele de asigurări, în special cele cu prețuri mari.

În opinia celor de la ASF, mărirea poliței de asigurare s-a făcut pentru stabilizarea pieței și pentru a aduce un plus în calitatea serviciilor care se oferă din partea firmelor de asigurări.

ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară primesc din partea firmelor care vând RCA, un procent de 1% din suma brută, pentru dezvoltarea și întreținerea bazei de date CEDAM. Astfel de la înființarea sa din 2013, ASF  a încasat în  jur de 15% din venitul total a primelor brute, adică o sumă de peste 15 miliarde de lei noi.

Taxele RCA diferă diferă în funcție de vârsta proprietarului mașinii, a mărimii motorului și de localitatea de proveniență a proprietarului, astfel șoferii din orașele considerate foarte aglomerate cum ar fii București, Cluj, Timișoara, Constanța sau Iași vor plăti mai mult decăt cei din alte județe chiar daca au același tip de mașină sau aceași vârstă.

Aceste diferențe sunt făcute pe motiv ca cei din orașe mai aglomerate sunt mai predispuși la accidente, iar șoferii tineri sau cu mașini cu motorare mai mari circulă mai riscant și cu viteză mai mare.

Această măsură de scumpire a taxelor a fost întâmpinată cu multă nemulțumire de toți șoferii, ,, este o decizie foarte proastă, taxele se scumpesc la fel și combustibiul dar salariile rămân la fel de mici” a spus un șofer arădean nemulțumit de situație.

 

Emilian Ciorogariu.

Recomandările redacției