preot Nan multimeÎncurajați și de vremea primăvăra­tică, anul acesta fiind mai cald ca ori­când în anii anteriori – „gerul Bobotezei” ajungând să fie doar o legendă, foarte mulți credincioşii din Hălmagiu au venit la Biserica Ortodoxă pentru a participa la „sfinţirea apei”. Având la ei sticle pre­gătite din vreme, în care să ia apă sfin­ţită, hălmăgenii s-au bucurat împreună de această frumoasă sărbătoare a Bo­tezului Domnului Nostru Iisus Hristos în apa Iordanului, precum glăsu­ieşte şi priceasna ce se cântă cu această oca­zie: „În Iordan Botezându-Te Tu Doamne, Închinarea Treimii S-a arătat.”
După cum se știe, Sărbătoarea Bo­botezei a fost anticipată de „mersul cu crucea”, obicei creştinesc prin care pre­otul trece pe la casele tuturor credincioşilor, stropind gospodăriile cu apă sfinţită pentru purificarea acestora şi pentru alungarea celor rele. Se spune că atât oamenii, cât şi animalele din gos­podărie se purifică cu această ocazie pentru a le merge bine pe tot parcursul anului ce abia a început.
Sfințirea apelor
După cum a rostit şi părintele paroh Viorel Nan în cuvântul de învăţătură de la sfârşitul Liturghiei – sau „predică”, cum se spune la noi, „în această zi binecuvântată toate apele sunt sfin­ţite“ prin urmarea credincioşii duc acasă apa sfinţită cu care mai apoi îşi stro­pesc gospodăriile și chiar beau din această agheasmă în speranța alungării bolilor.
Din cele cinci butoaie cu apă, ce a fost sfinţită de către părintele paroh Viorel Nan la Biserica din Hălmagiu, credincioşii au putut lua acasă fiecare cel puţin un litru. Acest obicei străvechi este res­pectat cu sfinţenie şi astăzi în toate gospodăriile din comuna Hălmagiu.
Oamenii cred în puterea tămădui­toare a apei sfințite, dupa cum se vede și din spusele unei credincioase. „Este bună la toate: la oameni și la animale, în grădină. Eu, de exemplu, cum ajung acasă stropesc abracul de la animale, stropesc prin casă, apoi în grădină unii pomi fructiferi… peste toate. Are leac pentru multe și o poți ține și trei ani că rămâne tot așa. Toți bem apă și acum, de Bobotează, sunt sfințite toate apele și e bine“ ne spunea F. P. la ieșirea din biserică.
Urări și de Sfântul Ion
De asemenea și în a doua zi de după Bobotează,  Biserica Ortodoxă din Hălmagiu a fost plină de credincioşi, veniţi să participe la sfânta sluj­bă de Sărbătoarea Sfântului Ioan, sărbătoare care încheie seria Sărbătorilor de Iarnă.
Și anul acesta, ca și în anii trecuți, cu această ocazie, părintele paroh Viorel Nan adresează urarea de „La mulţi ani!” tuturor credincioşilor din comună care îşi serbează ziua onomastică.

  • vasilica spune:

    Domnule ziarist, pozele aratate nu sunt de la Boboteaza ! De ce minti lumea ???

  • Elektra spune:

    Da’ ce ar fi pentru prima data cand minte lumea?Deloc! Si o s-o mai minta atata vreme cat va mai scrie despre Halmagiu pentru ca e singurul pe piata! N-are concurenta!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției