boboteazaBotezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, au marcat sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi totodată a celor dedicate naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică.
Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi are puteri miraculoase, ea nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.
„Agheasma mare” se săvârşeşte numai de Bobotează, spre deosebire de „Sfinţirea cea mică“ a apei, care are loc în biserică în prima zi a fiecărei luni, iar în case, la sfeştanie.
La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca crucea.
Apele Mureşului au fost sfinţite
Sute de credincioşi au participat, cu această ocazie, la slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari şi la Mănăstirea Hodoş- Bodrog, unde preoţii au sfinţit şi apele râului Mureş.
După oficierea Sfintei Liturghii, credincioşii însoţiţi de preoţi au plecat în procesiune pe drumul care duce de la mănăstire spre malul Mureşului, unde a fost oficiată sfinţirea cea mare a apei, de Bobotează dar şi a apelor râului,     deoarece, conform rânduielilor bisericeşti, în această zi se sfinţesc şi apele curgătoare.
„Am venit pe malul Mureşului să facem o rânduială îndătinată în Bi­serica noastră Ortodoxă încă de la început, deodată cu acest praznic al Botezului Domnului. Ştim că apa este acel element fără de care nu trăieşte nicio fiinţă omenească, dar nici animalele şi nici vegetalele. Apa dă viaţă tuturor. Sfinţirea mare a apei este o lucrare dumnezeiască, în timpul căreia se petrece una dintre cele mai mari minuni, această apă nealterâdu-se. Ea se menţine curată, indiferent cât s-ar păstra“, a spus presei arhimandritul Nestor Iovan, stareţul Mănăstirii Hodoş-Bodrog.
În toate bisericile din Pecica şi satele aparţinătoare s-au oficiat slujbe festive, la sfârşitul cărora enoriaşii au luat, în total, sute de litri de apă sfinţită.
Totodată, preoţii au plecat la drum şi au început sfinţirea caselor credincioşilor.

Recomandările redacției