Avertismentul autorităților privind scumirile la alimentele de bază se pare că s-a adeverit. Dacă până acum intrai într-un supermarket cu 300 de lei și ieșeai cu coșul plin, acum lucrurile se prezintă diferit. Dai 300 de lei și ieși din magazin doar cu câteva produse, care îți ajung cel mult o săptămână.

Am făcut această expreriență chiar zilele trecute într-un magazin din cartierul Micălaca. Am vrut să vedem ce putem cumpăra cu 300 de lei. Mare lucru nu am achiziționat. Câteva alimente de bază ulei zahăr, făină, lapte, un pachet de carne, pâine și câteva produse de curățenie și igienă personală.

Nici la piață lucrurile nu se prezintă diferit. Dai pentru două trei legume și câteva fructe mai mult decât ar face și ieși din piață doar cu o plăsuță.

Mulți arădeni cu care am vorbit, spun că resimt din plin efectele creșterilor de prețuri și se plâng de faptul că salariile și pensiile lor se duc doar pe mâncare și utilități.

Și cum toate acestea nu ar fi suficiente experții estimează creșteri de prețuri de 8-10% în următoarele 3 luni.

Cu toate că alimentele de bază s-au scumpit în ultimul an cu aproape 3 la sută, confirmă datele Institutului Național de Statistică, experții din industrie spun ca tendința va continua. În piață deja vorbesc de o creştere medie de 8-10% a preţurilor, în următoarele 3 luni.

Marius Micu – secretar de stat Ministerul Agriculturii: ,,Aceste scumpiri se datorează acelor factori variabili pe care îi găsim în piață, cresterea costurilor energiei, scumpiri la costurile de producție. Gândim interventii în acest sens, dar intervenția într-o piață economică liberă e una grea”, spune Marius Micu ,  secretar de stat Ministerul Agriculturii.

,,Anul acesta mă uitam la producția de grâu, fermierii au produs de patru ori mai mult decât are statul român nevoie și cu toate astea importăm o grămadă de produse”, spune Mihai Moraru – director AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) .

Specialiștii avertizează  că în viitor România va deveni tot mai dependentă de importuri. Potrivit datelor ministerului Agriculturii, ponderea produselor cu etichetă străină a crescut cu 11,4%, iar valoarea acestora a depășit deja 4,55 miliarde de euro.

 

 

Recomandările redacției