De ce nu a dispărut coronavirusul pe timpul verii? Explicația unui expert: „Nu e virus de sezon”

0
453

L uni întregi s-a speculat pe aceas­tă temă, iar acum am aflat că, de fapt, coronavirusul nu dispare vara. Care este explicaţia? Me­di­cul Saskia Popescu, expert în COVID-19, a arătat de ce nu s-a întâmplat acest lucru.
„Noi, cu toţii, am crezut că va fi o boa­lă sezonieră, ca gripa, şi că ne vom confrunta cu ea doar într-o anume perioadă a anului. Din păcate a fost o greşeală, dar cred că mulţi oameni încă sunt convinşi că aşa este. Treaba cu acest virus este că are nevoie de oameni ca să se răspândească, aşa că nu e vorba de sezon, ci des­pre aglomeraţia de oameni, unde sunt şi ce fac. Vara se formează mulţimi mari, oamenii merg în concediu, au tot felul de activităţi aşa că nu este surprinzător că asistăm la această înmulţire a cazurilor de infectare. Din păcate cred că acesta este un exemplu care explică foarte bine de ce nu putem presupune că o boală nouă este sezonieră sau cumva legată de temperatura din aer”, a declarat Saskia Popescu pentru observatornews.ro.
De ce e important să purtăm mască?
Foarte mulți oameni ignoră sfaturile autorităților și ale experților. În cele mai mult țări, masca este obligatori în toate spațiile închise, existând cazuri în care oamenii sunt forțați să o poarte chiar și pe stradă.
„Când eşti într-un mediu alături de alţi oameni, alţii faţă de cei cu care trăieşti, trebuie să porţi mască. Afară, când plimbi câinele sau te plimbi cu soţul sau alături de un membru al familiei cu care şi locuieşti nu trebuie să porţi mască. Dar, dacă interacţionezi cu alţi oameni, fie că asta înseamnă o oprire la patiserie sau că vorbeşti cu un vecin, absolut, trebuie să porţi mască şi să respecţi distanţa socială”, a mai explicat medicul.
Saskia Popescu este epidemiolog specializat în boli infecţioase şi profesor afiliat la Universitatea George Mason, SUA. Ea este căsătorită cu un român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.