De ce nu ar vrea Iohannis guvern nou decât după 10 noiembrie?

0
254

Ludovic Orban ar fi vrut o accelerare a procedurilor pentru votarea învestiturii guvernului său. El a propus audierea miniș­trilor marți, iar votul într-un plen reunit miercuri. Propunerea sa a picat, astfel că votul se va da abia săptămâna viitoare. Se fac fel şi fel de speculaţii pe această temă, căutându-se explicaţii. Meleşcanu a dezvăluit că se dorea ca votul să se dea miercuri, dar membrii Birourilor Permanente ale celor două Camere au refuzat, pe motiv că ar fi nepotrivit să se voteze pe 30 octombrie, ziua în care a avut loc tragedia de la Colectiv. Ar fi fost de acord ca votul să se dea joi, dar iarăşi nu se putea, pentru că ar fi lipsit parlamentarii UDMR, ei având atunci o sărbătoare religioasă extrem de importantă. Aşa s-a ajuns la varianta finală.
Liderul Pro România, Victor Ponta, crede că aceste motive nu stau în picioare şi că, de fapt, ar fi un blat între PSD şi PNL. „Eu, de exemplu, deși nu susțin Guvernul Orban, le-am propus joi, dar ei nu vor, că e sărbătoare. Eu cred că e înțelegere între PSD și PNL. Eu am propus să fie joi, ei săptămâna viitoare, când este clar că nu se va vota. Eu cred că e o înțelegere să nu fie niciun guvern până în data de 10“, a zis Ponta. Că între Iohannis şi Dăncilă există un blat, am tot scris, dar acum ar merita analizate spusele lui Ponta. Cine ar avea interesul să nu
existe guvern înainte de 10 noiembrie? Lucrurile nu sunt chiar atât de complicate precum par. Trocul Iohannis – Dăncilă a fost clar: Guvernul PSD să nu fie înlocuit decât după alegerile prezidenţiale. Sigur că Iohannis ar putea să nu mai respecte condiţiile trocului, dar, dacă se instalează noul guvern înainte de prezidenţiale, Viorica Dăncilă ar putea să-şi ia adio de la accederea în turul doi la prezidenţiale. Or, acest lucru nu i-ar conveni sub nicio formă lui Iohannis, care o vrea neapărat ca adversar în finală. Este ca şi sigur că Guvernul Orban nu va trece săptămâna viitoare de votul în Parlament, aşa că totul se va prelungi până după prezidenţiale. Dacă Iohannis a decis să respecte trocul, Ludovic Orban nici măcar în vis nu s-ar gândi să-l contrazică, inclusiv dacă aceasta înseamnă, practic, că şansele lui de a fi premier se reduc spre zero. Teorotic, este posibil ca PNL să îl propună tot pe el şi a doua oară, dar nu cred că Iohannis ar fi de acord cu această variantă. În privinţa primului tur, Iohannis nu are nici cea mai mică emoţie, iar la turul doi are deja asi­gurări ferme că, orice s-ar întâmpla, STS-ul va avea grijă ca el să câştige fără pro­bleme, chiar dormind, vorba lui Cristoiu. Aşa că, una peste alta, rămâne cum s-a stabilit, Dăncilă rămâne până după alegerile prezidenţiale, pentru a da impresia că PSD rezistă pe baricade, în încercarea de opri migrarea electoratului PSD spre Victor Ponta. O gură de oxigen pentru Dăncilă, pentru ca ea să poată rămâne încă o vreme preşedinte al partidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.