bautura-pastile_alcoolToată lumea a trecut cel puţin odată prin situaţia în care ia antibiotice pentru o răceală şi merge la o petrecere sau iese în oraş cu prietenii. De aici încep miturile: “să nu bei alcool dacă iei antibiotice, că ai reacţii adverse/ ai halucinaţii/ nu mai au efect antibioticele/ ti se face rău/te îmbeţi foarte tare/ faci şoc anafilactic/mori”. Cât este mit şi cât realitate? Află de ce nu e bine să bei alcool cand iei antibiotice.

De unde au pornit miturile şi paranoia?

Legendele şi miturile despre „amestecul ucigător” au apărut pe vremea când antibioticele abia erau descoperite şi medicii încercau să scape lumea de sifilis, în ciuda unui apetit sexual sănătos al oamenilor bolnavi.

Penicilina, primul antibiotic descoperit şi folosit în secolul trecut avea efect asupra sifilisului abia după o săptămână de tratament, astfel că pacienţii rămâneau o vreme contagioşi.

Consumul de alcool îi făcea pe mulţi să aibă şi alte pofte şi astfel se răspândea epidemia de sifilis.

De aceea, medicii care tratau bolnavii de sifilis îi „speriau” să nu consume alcool, pentru a nu răspândi boala la beţie.

Dacă medicii de la 1900 se foloseau de interzicerea amestecului ca o protecţie îmbotriva bolilor cu tzransmitere sexuală, asta nu înseamnă că alcoolul şi antibioticele sunt bune împreună.

Cum acţionează antibioticele în corpul tău?

Antibioticele moderne sunt absorbite în organism în funcţie de mai mulţi factori, dar, în principiu, prospectul din cutie vă spune în cât timp se absoarbe substanţa vindecătoare în organism.

Un antibiotic care se ia la 6 ore nu este la fel cu unul care se ia la 8 ore sau la 24 de ore. Nu numai substanţa activă este diferită, ci şi celelalte substanţe din pastilă, care ajută la vindecarea bolii.

În plus, toate antibioticele ajung în ficat, care se chinuie să le descompună în substanţe folositoare pentru a lupta cu infecţia. Şi alcoolul tot în ficat se absoarbe. Şi de aici apar problemel reale.

Ce alte efecte poate avea alcoolul combinat cu antibiotice?

Având în vedere că atât antibioticele (care se iau de obicei şi cu paracetamol sau ibuprofen în combinaţie pentru răceli, febră şi dureri), cât şi alcoolul sunt procesate de ficat, amestecarea lor are mai multe efecte nedorite.

1. Ficatul oboseşte şi te simţi rău, deoarece ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp şi nu vrei să-l suprasoliciţi doar pentru că nu vrei să bei suc în oraş sau la o petrecere.

2. Ficatul trebuie să le proceseze pe rând, astfel că antibioticul s-ar putea să fie lăsat la urmă, în timp ce ficatul se ocupă de alcoolul înghiţit. Asta poate duce la o concentraţie mai mare de antibiotic a doua zi, când iei următoarea doză.

3. Ficatul creşte durata de descompunere (metabolizare) a antibioticului, astfel că efectele sale nu mai sunt aceleaşi şi bacteriile care te-au infectat au timp să se regrupeze şi să devină mai rezistente, în timp ce tu eşti bolnav mai mult timp.

4. Prezenţa alcoolului în sânge poate creşte riscul de efecte secundare ale unora dintre antibiotice, în funcţie de restul compoziţiei lor. Citeşte întotdeauna prospectul şi vezi ce conţine şi ce nu ai voie să faci cât timp eşti în tratament!

5. Consumat în cantităţi mari, alcoolul încetineşte anumite procese ale organismului tău, care este oricum solicitat de lupta cu infecţia. Poţi ajunge să ai probleme de respiraţie, bătăi neregulate ale inimii, pentru că organismul tău este şi beat şi se şi luptă crâncen cu microbii care îl atacă.

Sursa:  Unica.ro

Recomandările redacției