De ce nu se infectează toți membrii unei familii, deși locuiesc în aceiași casă

0
721

Există multe cazuri în care membrii aceleiași familii nu se îmbolnăvesc, deși stau în aceeași casă, susține managerul Spitalului „Marius Nasta”, din Capitală, Dr. Beatrice Mahler, potrivit stiripesurse.ro. Diferența de sistem imunitar reprezintă principalul motiv, însă există și persoane la care macrofagele neutralizează virusul imediat după ce a intrat în corp.

„Sunt doua situații care pot fi luate În discuție. Prima este cea în care imunitatea celorlalți membri ai familiei este foarte bună și reușeasc să distrugă coronavirusul în momentul în care acesta intră în corp.(…)Sunt studii efectuate in acest moment care precizează că la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sangelui, cu rol important in cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge in plamani și să-l neutralizeze. Însă nu știm care este tipul de persoane și ce structură genetică au acestea, structură care permite acest tip de raspuns extrem de eficient”, a explicat Dr. Beatrice Mahler.

„Am avut un caz în care toată familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a îmbolnavit. El a devenit însă pozitiv, dar asimptomatic, mult mai târziu, peste cele 14 zile. S-a testat întâmplător, pentru situație de contact, în perioada în care se făceau testarile la contacții persoanelor pozitive, dar dintr-o alta sursă. A avut contact cu o altă persoană la o saptamană după ce a facut testul, iar de aceasta dată a iesit pozitiv. Oamenii se relaxează când văd că au avut cazuri în famlie și nu s-au imbolnăvit.

Este posibil sa fie o incubație de lungă durată, pentru că, pentru o parte din pacienti, perioada de incubație, tocmai pentru că răspunsul autoimun este bun, poate să fie mai lungă, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, însă avem persoane care se pozitiveaza la 24 de ore după contact și avem cazuri de persoane care se pozitivează și dupa 21 de zile.

Cred că persoanele care au o imunitatea foarte bună pot să se pozitiveze târziu. Din acest motiv, având în vedere transmiterea comunitară, trebuie sa purtam mască tot timpul, să ne protejăm, până vom avea un vaccin care să ne ajute.

Și ar mai putea fi și situația în care persoanele care au o imunitate foarte bună, dacă concentrația de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recolteaza proba este foarte mica, testul poate sa fie negativ. Dar acest lucru nu inseamna ca infecția nu există în organism”, a mai explicat medicul Beatrice Mahler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.