De ce nu taie liberalii coada câinelui: ca să aibă în jurul a ce se învârti

0
275

Românii au avut nenumărate ocazii de a se convinge că partidele politice care se perindă la guvernare-exceptând UDMR, vorbim despre partidele românești-una spun când se află în opoziție și alta fac atunci când ajung la putere. Liberalii excelează în a se lepăda de ideile susținute cu fervoare în opoziție și abandonate deîndată ce au pus mâna pe borcanul cu miere. De pildă, PNL a câștigat considerabil de multe procente din partea electoratului de stânga, jurând cu mâna pe cruce că dacă ajung la guvernare vor elimina toate pensiile speciale. Mesajul a prins, mai ales că PSD câștigase alegerile inclusiv cu această promisiune, dar după ce s-au instalat, cu o majoritate covârșitoare, la putere, a uitat ce a promis. Iată, însă, că și liberalii au făcut exact la fel, ba chiar mai rău! Acum, fiind la guvernare – accidental, nu prin votul poporului – nu numai că nu au eliminat pensiile speciale, ci le-au înmulțit! Sunt cu peste 170 de pensii speciale în plus față de anul trecut!
Liberalii, în loc să taie coada câinelui dintr-o lovitură, fac exact ca și câinele, adică se învârt în jurul cozii, apelând la tot felul de tertipuri, menite să arunce praf în ochii electoratului. Este clar pentru tot poporul că tăierea salariilor, din cauza crizei economice generate de criza coronavirus, ar putea fi evitată prin eli­minarea tuturor pensiilor speciale nesim­țite. În loc să facă acest lucru, liberalii mimează căutarea altor soluții. De pildă: înfiinţarea unei taxe de solidaritate pentru toţi românii care au venituri nete mai mari de 3.200 de lei net lunar. Taxa ar urma să fie plătită şi de pensionari, sub forma unei contribuţii de asigurări de
sănătate, care ar spori astfel fondurile destinate luptei împotriva pandemiei. „Impozitul de solidaritate pe care îl propunem reprezintă un impozit direct pe o perioadă determinată, universal, fără nicio excepţie, de la un anumit prag al veniturilor în sus, indiferent de sursa acestora. Impozitul de solidaritate ar include: veniturile din muncă, veniturile din pensii, veniturile din capital şi proprietate”, se arată în proiect. Chiar dacă, la prima vedere, ar fi afectați și beneficiarii pensiilor speciale, lucrurile nu stau deloc așa, solidaritatea aceasta ar fi doar pe o perioadă determinată, adică până atunci când guvernul decide că nu mai este stare de urgență și criza Covid-ului a trecut. O frecție la un picior de lemn, din moment ce se vor aplica procente egale pentru toți, cei cu pensii de zeci sau sute de milioane de lei vechi vor resimți așa- zisul impozit de solidaritate ca pe o pișcătură de purice.
Păi, nu era mai simplu ca, în loc să le iei „amărâților” de beneficiari de pensii speciale niște mărunțiș, o anumită perioadă, să le iei definitiv dreptul de a mai fi „speciali”? Pe celălalt palier, transpare un alt proiect promis și abandonat de către liberali: impozitarea progresivă a tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor speciale, cu până la 90%. Dacă s-ar fi adoptat acest sistem, pensiile speciale ar fi fost ca și desființate, deși, pe hârtie, pentru respectarea legilor, ele ar axista în continuare. PSD face mare caz de acest proiect, țipă că ei asta ar fi făcut dacă nu ar fi fost debarcați de la putere, dar ar trebui să fii de-a dreptul naiv să-i și crezi. Dacă tot se fălesc cei din opoziție că, în devălmășie, vorba lui Iliescu, au majoritatea parlamentară, de ce nu impun proiectul? Simplu, pentru că nu vor decât să câștige capital electoral din clamarea bunelor intenții, dar fără a se gândi măcar o clipă la transpunerea vorbelor în fapte. Se învârt ca și câinele în jurul cozii. De fapt, pe ei nu-i interesează câinele, ci coada, ca să aibă în jurul a ce se învârti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.