S-a speculat şi se speculează mult pe seama refuzului premierului Viorica Dăncilă de a recurge la varianta restructurării Guvernului, pentru a nu-i mai da lui Iohannis posibilitatea de a respinge nominalizarea unor miniştri. S-a spus că este vorba despre o ieşire a Vioricăi Dăncilă de sub tutela absolută a lui Dragnea, de un afront la adresa acestuia. Trebuie să spun din capul locului că nu cred în aşa ceva, Viorica Dăncilă nu va avea niciodată curajul de a-l contrazice pe Dragnea, ci va face întotdeauna ce îi va porunci acesta, chiar dacă nu va mai fi preşedintele partidului. Pe cale de consecinţă, sunt convins că ea face exact ceea ce i s-a poruncit să facă, să tergiverseze totul până după alegerile europarlamentare, să nu facă nimic care ar putea să-i dăuneze lui Iohannis. Dealtfel, după cum am spus chiar în momentul în care Dragnea a decis să facă iar nişte remanieri ilogice şi inutile, o astfel de aiureală şi bulversare nu putea să-i folosească decât lui Iohannis, să-i dea încă un prilej să-şi etaleze muşchii, să puncteze electoral. Tocmai de aceea a şi făcut-o, sperând că, am obosit deja să o repet, Iohannis se va ţine de cuvânt şi îl va scăpa de puşcărie dacă, prin slăbirea PSD, îl va ajuta să obţină al doilea mandat la Cotroceni.
Dacă Viorica Dăncilă ar fi avut cu adevărat acel curaj de a-l înfrunta pe Dragnea, despre care se vorbeşte acum, ar fi refuzat din start remanierea miniştrilor, arătând că aceasta nu se justifică, mai ales cu puţin timp înainte de alegerile europarlamentare.

A acceptat fără să clipească să schimbe miniştrii, pentru că aşa i-a cerut Dragnea, iar acum refuză să accepte varianta restructurării, tot pentru că Dragnea i-a spus să nu o accepte, chiar dacă el, de ochii proştilor, se va preface că vrea asta. Prelungirea incertitudinilor din sânul partidului de guvernământ, mimarea unui conflict la vârf între premier şi preşedintele partidului, îl ajută pe Iohannis să pară stăpânul inelelor, iar prin aceasta să acumuleze puncte pentru cursa spre al doilea mandat şi să şi ajute partidul pe care se bazează la alegerile prezidenţiale.
După părerea mea, acestea sunt semnale clare că liderii PSD s-au resemnat cu ideea că Iohannis va câştiga alegerile prezidenţiale, dar, în schimb, îi va lăsa să guverneze până la finalul mandatului. În plus, speră că, pe termen scurt, mimarea armistiţiului cu preşedintele va mai scădea intensitatea ata­curilor jegoase împotriva PSD, divizia de presă reducând, la comanda lui Iohannis, dimensiunile torpilării şi denigrării. ALDE şi PSD chiar au nevoie de rezultate bune la alegerile europarlamentare, pentru a avea baza de negociere cu familiile politice europene. ALDE este deja cu un picior afară din ALDE European şi se pare că nu va mai avea loc nici după dizolvarea familiei europene şi trecerea în cea a preşedintelui Macron. Unde va merge? Unde va merge PSD-ul, ameninţat şi el cu excluderea din familia socialiştilor europeni? Dacă vor avea un număr apreciabil de eurodeputaţi, vor avea ce oferi, dacă nu, nu!

Recomandările redacției