dinti_danturaStatisticile arată că una din patru persoane suferă de bruxism, ticul care consta în scrâşnirea sau strângerea puternică a dinţilor pe parcursul zilei sau noptii.

Medicii stomatologi afirmă că există două tipuri de bruxism: cel centrat (strangerea puternica a dintilor fara a-i mişca) şi cel excentrat (scrâşnirea dinţilor, ca si cum persoana respectiva ar mesteca in gol), ambele fiind dăunătoare danturii.

Care sunt cauzele?

„Cauzele pentru bruxism pot fi multiple, însă majoritatea sunt din cauza stersului acumulat în timpul zilei, mai ales în perioadele aglomerate sau din pricina lipsei de odihnă. Bruxismul apare şi atunci când există un stres emoţional puternic, indiferent dacă este pozitiv sau negativ”, a declarat doctor Ionuţ Leahu, membru ales în consiliul Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti.

Acesta a adăugat: „O altă cauză ar mai putea fi o obturaţie recentă, sau o lucrare protetica recenta care e ‘mai inaltă’. În cazul celor mici ar putea fi vorba şi de o infecţie a urechii”.

Specialiştii afirmă că acest obicei poate fi stopat cu ajutorul unei gutiere întrucât netratarea la timp poate aduce grave afecţiuni la nivelul gingiilor sau maxilarului.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției