De ce sună sirenele? Astăzi se dă alarma în 15 localități din județ

0
223

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că va desfășura lunar exerciții pentru tes­- tarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Astfel, potrivit reprezentanților instituției, în toate județele țarii vor avea loc exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.
„Începând cu luna august a anului curent, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național. Simulările vor începe miercuri, 2 august (n.r. astăzi) și vi­zează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală”, susțin reprezentanții ISU Arad. În aceste condiții trebuie spus că astăzi vor suna sirenele în 15 localități din județ: Curtici, Macea, Iratoşu, Dorobanţi, Şofronea, Sântana, Zimand, Zimandu Nou, Şimand, Şagu, Vinga, Zădăreni, Vladimirescu, Fântânele şi Frumuşeni. „Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice”, mai susțin cei de la ISU.
Vă reamintim că între 18 și 21 aprilie, IGSU a desfășurat, la nivel național, cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor care anunță situațiile de protecție civilă. Timp de patru zile au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713  existente la nivel național. „Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor”, au ținut să precizeze angajații inspectoratului.
(L.Ș.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.