În ciuda faptului că votul în Comisia JURI a fost catastrofal pentru Rovana Plumb, iar şefa Comisiei Europene a cerut României să desemneze alt candidat, tot pentru portofoliul de la Transporturi, premierul Viorica Dăncilă se încăpăţânează să o susţină în continuare pe aceasta. Care este explicaţia acestei cramponări, crede cumva că, totuşi, Rovana Plumb va fi, în cele din urmă, acceptată? Desigur, luat ad literam, Rovana nu a fost respinsă definitiv, ci numirea ei a fost doar suspendată, pentru ca aceasta să aibă posibilitatea de a veni cu clarificări, dar este puţin probabil să nu se ţină cont de votul în Comisia JURI. Au fost doar 6 voturi în favoarea ei şi 15 împotrivă. Nu îmi este foarte clar ce se va întâmpla cu portofoliul, unul foarte important, după ce Viorica Dăncilă a refuzat să facă altă propunere. În prima fază, chiar dacă Plumb a fost respinsă, României i-a fost lăsat în continuare portofoliul transporturilor, dar, din moment ce nu a făcut altă propunere, va mai putea face ceva după ce Rovana Plumb va fi respinsă definitiv?
Nu ştiu ce resorturi o împing pe Dăncilă să ţină ca orbul de bâtă, dar cred că are atât un interes electoral, cât şi unul care ţine de puterea în partid. Probabil, Dăncilă va încerca să atragă voturi pozând în apărătoarea demnităţii României în cadrul Uniunii Europene, luptătoarea neînfricată împotriva discriminării României. Dealtfel, au şi apărut deja luări de poziţie conform cărora în numirea comisarilor europeni a fost folosită o dublă măsură, candidaţii României şi Ungariei fiind nedreptăţiţi. Este perfect adevărat, alţi candidaţi ai altor ţări au avut probleme cu justiţia şi cu integritarea mult mai grave decât românca şi ungurul, însă doar ei doi au fost respinşi, pe când ceilalţi nu au avut nicio problemă. Dacă se pedalează pe acest aspect, Viorica Dăncilă poate primi voturile care să o propulseze în turul doi. Cu atât mai mult va puncta dacă, printr-o minune, explicaţiile suplimentare ale Rovanei Plumb vor fi acceptate. Viorica Dăncilă va avea, în acest caz, posibilitatea de a-i face albie de porci pe cei din Opoziţie, care au minţit afirmând că Plumb a fost definitiv respinsă, când, de fapt, doar a fost suspendată numirea ei.
Pe alt palier, se prea poate ca Viorica Dăncilă să-i fie datoare până peste cap Rovanei Plumb. Este posibil ca menţinerea Ve­oricăi în fruntea PSD să depindă în mare măsură şi de sprijinul Rovanei Plumb şi a ce­lor din cercul ei de influenţă. În acest caz, e limpede că Rovana Plumb a strâns-o de la bun început cu uşa, obligând-o să o propu­nă pentru postul de comisar, în ciuda tuturor reacţiilor şi semnalelor negative, iar apoi să o susţină până în ultimul moment. Nu în ulti­mul rând, cred că decizia definitivă în privinţa Rovanei Plumb ar putea influen­ţa şi rezultatul moţiunii de cenzură, câteva persoane putând să-şi schimbe intenţiile de vot.

Recomandările redacției