Indiferent de ce se va întâmpla astăzi la Skopje, în meciul Macedonia de Nord – Islanda, campania de calificare a naționalei României este un eșec. Faptul că am ajuns să stăm la „mila“ altora la finalul unei grupe în care am pierdut în Armenia și am făcut egal acasă cu Islanda (o umbră a echipei care surprindea Europa acum câțiva ani) arată că nici de data aceasta n-am reușit să închegăm o echipă națională care, dacă nu poate să readucă strălucirea din urmă cu două decenii pe care o avea fotbalul românesc, speram ca măcar să oprească declinul constant la care asistăm în ultimii ani.

Calculele hârtiei spun că România poate prinde totuși locul de baraj dacă așteptata victorie de astăzi de la Vaduz va fi coroborată de un rezultat bun (egal sau victorie) obținut de Islanda în Macedonia de Nord. Între cele două echipe există însă în acest moment o diferență mare de valoare și formă, plus un mental al macedonenilor mult diferit de cel al naționalei noastre, așa că vikingii vor avea o mai grea la Skopje decât au avut-o la București. Cu toate acestea, surprize s-au mai văzut în fotbal așa că, deși calificarea la baraj n-ar face decât să amâne foarte probabil deznodământul (deoarece acolo România ar da de adversari mult mai puternici decât cei de care s-a împiedicat în grupa preliminară), rămâne să așteptăm și să sperăm că vom beneficia de acest ajutor.

România va aborda meciul de la Vaduz fără Rațiu (suspendat) și Chiricheș (accidentat) dar aceste absențe n-ar trebui să conteze ținând cont de diferența totuși foarte mare dintre cele două echipe. Ambele partide ale grupei J vor începe la ora 19. Meciul României poate fi urmărit pe postul Pro TV și pe platforma voyo.ro în timp ce partida dintre Macedonia de Nord și Islanda este transmisă de Digi Sport 1.

Tot astăzi, în zona europeană a preliminariilor Campionatului Mondial de Fotbal, mai au loc și alte partide, dintre care se detașează trei dueluri directe pentru câștigarea grupelor din care fac parte echipele respective:

De la ora 16 (în direct pe Digi Sport 1), în grupa H, are loc partida Croația – Rusia. Oaspeții conduc grupa cu 22 de puncte în timp ce croații se află pe locul 2, cu 20 de puncte și au nevoie de victorie pentru a se califica direct la „Mondiale“. De victorie are nevoie și Suedia în deplasarea din Spania, naționala iberică având un punct avans în Grupa B. Partida poate fi văzută pe Digi Sport 1 și Look Sport, începând cu 21.45. De la aceeași oră, pe Digi Sport 2 și Look Sport + are loc duelul dintre Portugalia și Serbia, echipe care conduc grupa A cu 17 puncte fiecare. Cum Cristiano Ronaldo & co. au un golaveraj mai bun (16-14 față de 16-8 cât au sârbii), lusitanilor le este suficient un meci egal pentru calificarea directă.

(foto: frf.ro)

Recomandările redacției