Românii au început să se pună la coadă pentru a lua acest obiect

De aproape o lună de când a început conflictul în Ucraina, râmânii au început să se panicheze pentru orice. Au stat la cozi pentru diverse produse, s-au înghesuit să-și facă pașapoarte și provizii iar acum caută măști de gaze pe internet, de teama unui atac cu bombe

Pe siturile de vânzări au început să se găsească aceste produse, de câteva zile.

Spre exemplu pe site-ul OLX ofertele la măști de gaze sunt diverse, pentru toate gusturile și buzunarele. Prețurileîncep de la  60 de lei și pot ajunge până la 500 de lei

Multe anunțuri sună cam așa: ,, Vând mască de gaze MCG5, nefolosită din dotarea Armatei Române preț 80  de lei”.

Un alt anunț vine la pachet cu alte accesorii: ,,Mască gaze model MCG5 nou nouță, din dotarea Armatei Române. Vine în geanta de depozitare a măștii contra gaze. Pachetul conține și  geantă depozitare, masca contra gaze și cartușul filtrant. Toate măștile sunt noi și nefolosite. Am mai multe bucăți.Mărimea este reglabilă pentru orice vârstă de la copil la adult. Prețul este de 150 lei ”, precizează vânzătorul.

O altă ofertă, de această dată mai sofisticată, deoarece este și împotriva altor tipuri de arme, cum ar fi cele radiologice sună astfel:

,,Vând mască de  protecție împotriva anumitor tipuri de arme: chimice, biologice, radiologice, însă nu împotriva agenților radioactivi. Aceasta este purtată pe față pentru a apăra căile respiratorii (gură, nas) și, de multe ori, ochii, precum și alte țesuturi sensibile ale feței. Constă dintr-o mască și un filtru, aceasta fiind un aparat de respirat cu purificare, spre deosebire de aparatele de respirație. Preț 180 de lei”, se spune în anunț.

Cea mai scumpă ofertă este la prețul de 500 de lei :,,Vând PVM Mască gaze militară, model „MC 68 – 1973”, completă , stare foarte bună , rară”, scrie vânzătorul.

Specialiștii în domeniu spun că o mască de protecție contra gazelor, este numită în mod eronat mască de gaze, deoarece este o protecție împotriva anumitor tipuri de arme: chimice, biologice, radiologice, însă nu împotriva agenților radioactivi.

Măștile scoase la vânzare pe internet conțin  și un filtru, aceasta fiind un aparat de respirat cu aer de purificare, spre deosebire de aparatele de respirație. În spate de obicei se poartă o sticlă umplută cu un amestec de gaze (oxigen, azot, etc), ca de exemplu pentru scufundări și poate funcționa independent de calitatea aerului înconjurător.

Substanțele toxice din aer (de exemplu, clor), aerosoli lichizi sau solizi (de exemplu gaz muștar, folosit în timpul Primului Război Mondial) și tipuri de impurități biologice: bacterii, virusuri, toxine sau sporii, cu toate aceste amenințări, cele mai multe filtre sunt capabile să le contracareze. Există măști contra gazelor: nucleare, radiologice, bacteriologice și chimice.

Recomandările redacției