supermarket paginaLuna iunie a adus scăderea TVA la alimente de la 24 la 9%, măsură care, potrivit guvernanţilor ar trebui să aducă o ieftinire cu 12% a produselor. Conform celor declarate de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, o reducere a preţurilor ar trebui să fie urmată de o relansare a consumului, ceea ce înseamnă că şi agricultorii vor avea de câştigat. Printre produsele care beneficiază de reducerea taxei pe valoarea adăugată se numără lap­- tele şi produse lactate, ouăle, ani­malele şi păsările vii domestice destinate consumului alimentar sau producerii de alimente, carnea şi organele, peştele, crustaceele, moluştele, mierea naturală şi alte produse comestibile de provenienţă animală, fructele, legu­mele, plantele, rădăcinile şi tuberculii comestibile, plantele  utilizate ca ali­mente sau materii prime pentru acestea, cafeaua, ceaiul, cereale, cu excepţia celor pentru însămânţare şi băuturile nealcoolice. De menţionat că produsele de morărit şi panificaţie, beneficiază de TVA de 9% din septembrie 2013.
Din păcate însă, marii comercianţi au încercat să-şi maximizeze profiturile, majorând artifi­- cial preţurile în ultimele săptămâni, pentru a avea de unde să le scadă. Consumatorii au ajuns  să se plângă de scumpiri în lanţ la carne, lactate, legume şi fructe, potrivit unor voci, la nivel naţional alimentele s-au scumpit chiar şi cu 25%. În aceste con­diţii, Consiliul Concurenţei a anunţat, la începutul lunii trecute, că a luat în vizor sute de comercianţi, pentru a verifica dacă au majorat artificial preţurile. Cei de la Consiliul Concurenţei susţin că stau cu ochii pe carnea de porc, pasăre, vită; preparatele din carne; legume; fructe; lactate; apa şi băuturile răcoritoare; ouă;  ulei, faină, zahăr, orez, paste făinoase, fasole uscată, mălai şi dulciuri. Vor mai fi verificate retroactiv, apoi valorile actuale şi cele de după reducerea TVA la alimente şi preţurile produselor pentru care nu se va modifica nivelul taxei.
Preţul a crescut pe   drumul de la raft la casă
Arădenii sunt însă circumspecţi, susţinând că în cele din urmă, cei care vor avea de câştigat de pe urma reducerii TVA vor fi doar marii comercianţi. „Am fost la un market pentru a face cumpărături. Printre cele cumpărate de mine a fost un produs care pe raft avea prețul de opt lei, iar la casă vânzătoarea mi-a cerut 12 lei. Este inadmisibil. O diferenţă de patru lei, ceea ce reprezintă din start un profit de patru lei pentru co­merciant. Patru lei de la mine, patru lei de la altul, așa se face o avere“, a spus o cumpărătoare revoltată cu care am stat de vorbă. „Am ajuns să fim controlați până la moarte de cifre și prin cifre. Degeaba se scade TVA, dacă cei care vând mă­resc prețurile“, a  spus un alt cumpă­ră­tor. „Reducerea TVA la alimente va mări marja de profit a intermediarilor. Nu va profita de ea nici producătorul direct, nici consumatorul. Deja se vede cum se «ajustează» prețurile de către angrosiști. Când se va renunța la această aberație rezultatul va fi o nouă scumpire la alimente“, a spus pe un ton răspicat un alt cum­părător. „Dacă nu se iau măsuri pentru a îm­piedica comercianții să rectifice pierderile lor financiare, este o pierdere de timp și bani“, a mai spus o femeie care tocmai ieşea dintru-un supermarket.
Preţuri crescute artificial şi la Arad
În ceea ce-i priveşte, comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Arad susţin că au avut şi ei plângeri cu privire la creşterea preţurilor la alimente înainte de 1 iunie, dar au ţinut să menţioneze că nu au nicio bază legală să acţioneze împotriva unor astfel de practici. „Politica de preţuri a comercianţilor nu intră în atribuţiile noastre. Noi pu­tem aplica sancţiuni, doar dacă sunt constatate nereguli cu privire la afişarea preţurilor şi informarea consumatorilor. Preţul trebuie să fie afişat în mod vizibil, să fie uşor lizi­bil şi într-o formă neechivocă. Dacă se constată diferenţe între preţul de la raft şi cel de la casă, consumatorii pot de­pune reclamaţii la noi. În aceste cazuri, sancţiunile sunt cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei, pentru practici comerciale incorecte”, a declarat Gheor­ghe Iancu, comisarul-şef adjunct al CJPC Arad.
Emilian Ciorogariu
Lucian Şerban

Recomandările redacției