„De la Moș Gerilă la Moș Crăciun“ – expoziție de jucării desprinse din trecut

0
496

În preajma sărbătorilor de iarnă, Complexul Muzeal Arad și Asociația Muzeul Jucăriilor pun în practică un proiect inedit: readuc în atenția arădenilor, jucăriile preferate ale copiilor, începând din perioada interbelică și până în anii ’90, în expoziția „De la Moș Gerilă la Moș Crăciun“. Aceasta este deschisă la Muzeul de Artă (str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II), în perioada 10 decembrie 2019-15 ianuarie 2020.

Figurine, păpuși, mașinuțe și trenulețe, roboți, rachete și nave spațiale, aranjate în jurul bradului, sunt acum amintiri pentru părinți și considerate deja istorie de generația de azi.

Așadar, la Arad, curatorii expoziției Cristian Dumitru, Mihai Dumitru aduc aproape 1.000 de exponate, din cele peste 15 000 câte deţine Muzeul. În această selecţie vom regăsi şi multe jucării produse la fabrica ”Arădeanca”, unul dintre cei mai mari producători de jucării din România din perioada comunistă. Copiii vor descoperi iar părinții și bunicii își vor aduce aminte de jucăriile pe care le primeau acum mai mult de 30 de ani de la Moș Gerilă, care venea pe la cei mici în noaptea dintre ani. Între timp în anul 1989 Moș Gerilă s-a pensionat și a revenit Moș Crăciun, după o absență de 40 de ani, care aduce daruri pentru cei mici în noaptea de Crăciun. Alături de jucării este prezentată și o selecție de reproduceri a unor fotografii vechi de copii cu jucăriile lor.

Vernisajul expoziţiei, un cadou pentru cei mici şi cei mari are loc chiar în data de 10 decembrie 2019, la ora 11.00, la Muzeul de Artă Arad, în prezența elevilor Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Arad

În jurul bradului de Crăciun vor fi elevii Școlii Gimnaziale ”Iosif Moldovan” Arad care vor colinda.

Asociația Muzeul Jucăriilor a fost înființată în urmă cu mai mult de 10 ani de către un grup de colecționari, care de 40 de ani adună jucării vechi de colecție și alte obiecte specifice copilăriei românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.