De luna viitoare, începe sezonul ce­rerilor de subvenţii pentru sprijin pe suprafaţă, acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. În acest sens, agenţia derulează de luna aceasta campania „Fii Fermier European! Depune la APIA cererea de sprijin!“.
De la 1 martie APIA dă start campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă. Aceasta se va derula în perioada martie – 15 mai 2013, respectiv 10 iunie, cu penalizări de 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere.
Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS); plăţi naţionale directe complementare (PNDC); schema de plată separată pentru zahăr; schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană şi plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvol­- tare rurală cu măsurile aferente.
În cadrul campaniei de informare, în centrele judeţene şi locale ale agenţiei se vor organiza sesiuni de informare şi instru­ire a fermierilor şi a administraţiei agricole din primării, cu privire la perioada de de­punere a cererilor, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, tipurile de controale impuse de regulamen­tele europene, precum şi la pachetele financiare ce pot fi accesate în cadrul mă­- surilor de sprijin pe suprafaţă.

Recomandările redacției