De luna viitoare, arădenii vor plăti tarife majorate pentru parcări

0
1092

Una dintre marile probleme ale arădenilor rămâne cea a parcărilor.  În esență sunt foarte multe mașini și puține locuri de parcare. La un calcul grosier, în județul Arad sunt înregistrate peste 155.000 de auitovehicule. Altfel spus, cam o mașină la trei locuitori. Până la găsirea unor soluții adecvate, la ultima ședință a C.L.M. Arad s-a aprobat „Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor cu plată, amenajate pe domeniul public al Municipiului Arad“. Prin hotărârea luată, practic acest serviciu este delegat către operatorul SC RECONS SA Arad. Compania va  asigura serviciul de administrare, întreţinere şi exploatare a zonelor de parcare cu plată din Municipiul Arad, a parcărilor de reşedinţă şi ridicări vehicule. Dar care sunt cele mai de impact puncte pentru posesorii de autovehicule din prezenta hotărâre? Operatorul, adică RECONS nu răspunde de securitatea vehiculelor şi a bunurilor aflate în perimetrul sistemului de taxare. 

Programul de funcționare

Programul de funcționare al parcărilor în sistem de plată este următorul: în perioada 1 mai – 30 septembrie: Zona A – de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 21,00; sâmbăta 8,00 – 14,00. Pentru zona  B şi C – de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 18,00; –        sâmbăta 8,00 – 14,00. Pentru intervalul calendaristic   1 octombrie – 30 aprilie, programul de funcționare al parcărilor cu plată va fi următorul: zonele A, B, C – de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 18,00, iar sâmbăta între orele 8,00 – 14,00. În ce privește parcările amenajate cu sistem barieră, situate în zona Casei Sindicatelor de pe str. Corneliu Coposu şi în afara carosabilului din zona Patinoarului şi a Ştrandului Neptun de pe strada Eugen Popa, vor funcţiona cu programul de plată nonstop, cu tarifele aferente zonelor de parcare. Parcarea situată pe strada Pădurii – zona Obor va funcţiona în regim de parcare cu plată, conform programului stabilit şi duminica între orele 8 -14. Mai trebuie menționat că în afara programului orar stabilit, precum şi duminica, în sărbătorile legale şi cu ocazia unor evenimente special mediatizate de autoritatea publică locală, parcarea este gratuită. Zonele de parcare cu plată din Municipiul Arad sunt delimitate prin indicatoare de circulaţie: „Parcare” cu panouri adiţionale cu simbolurile  „Parcare cu plată”, „Parcare cu durată limitată de 2h”, „Intervalele de timp în care acţionează indicatorul”, „Parcare cu locuri rezervate”, „Persoane cu handicap”, „Oprirea interzisă”, cu text adiţional în zonele semnalizate din faţa instituţiilor publice nominalizate prin hotărârea consiliului local, „Staţionarea interzisă”, „Accesul interzis”, „Staţie de taximetre” şi marcaje: „Locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap”, „Staţie taxi”, „Locuri de parcare cu durată limitată”. Potrivit articolului 6, din prezenta hotărâre: „În interiorul zonei de parcare, utilizatorii parcărilor trebuie să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutieră“.  Articolul 7, precizează că „Parcarea autovehiculelor în parcările cu plată este permisă cu tichete eliberate de parcometrele automate de parcare, cu abonamente eliberate de administratorul parcărilor sau utilizând sistemul de plată al tarifului de parcare cu telefonul mobil, prin trimiterea unui SMS. Tichetul, abonamentul sau cardul pentru persoane cu dizabilităţi va fi afişat la loc vizibil în interiorul autovehiculului în aşa fel ca toate datele înscrise pe acestea să fie vizibile. Tichetele neafișate la vedere nu vor fi considerate valabile“.

Contravenții

Constituie contravenții şi se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 300 lei următoarele fapte: ocuparea, cu autovehiculul, a unui loc de parcare fără plata tarifului de parcare cu telefonul mobil prin SMS, fără tichet de la parcometre, fără abonament (cu excepția locurilor din parcările de scurtă durată unde acesta nu este valabil); )  ocuparea, cu autovehiculul, a unui loc de parcare cu tichet cu timpul de staționare depășit; )            ocuparea, cu autovehiculul, a unui loc de parcare cu abonament expirat ori cu abonament de parcare valabil pentru o altă zonă (stradă).

Noile tarife

Tarifele nu au mai fost schimbate din anul 2006. Practic este vorba mai degrabă, despre o actualizare de prețuri. Noile tarife vor intra în vigoare începând de luna viitoare“, a precizat Ralu Cotrău, purtător de cuvânt la Primăria Arad.

Oricare ar fi termenul folosit, contribuabilul va trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Astfel de luna viitoare principalele costuri vor fi următoarele: parcare pentru 30 de minute în zona A: 1,5 lei în loc de 1 leu, în zona B  va costa 1 leu, față de 80 de bani, iar în zona C va fi gratuită în continuare. În cazul unei parcări de o oră, tarifele vor fi: zona A-  2,5 lei față de 2 lei, zona B -2 lei, față de 1,5 lei, zona C -3 lei față de 2 lei. În cazul unei parcări de 2 ore costurile vor fi următoarele: 4 lei, față de 3 lei în zona A, 3 lei, față de 2,5 lei în zona B și 3 lei față de 2 lei în zona C. În ce privește abonamentele pentru persoanele fizice, cuantumul acestora va fi următorul: pentru o lună în zona A costul va fi de 22 lei, față de 18 lei, zona B- 18 lei, față de 15 lei, iar în zona C  – 16 lei față de 13 lei. În cazul abonamentelor trimestriale, prețul acestora va fi de : 60 lei față de 48,6 lei în zona A, 50 lei față de 40,5 lei în zona B și 43 lei față de 35 lei în zona C. Pentru un an de zile, prețurile abonamentelor de parcare  vor fi: 190 lei față de 155,5 lei în zona A, 160 lei față de 129,6 lei în zona B și124 lei față de 100 lei în zona C.În ce privește tarifele parcărilor care se vor face prin SMS, prețurile nu se modifică. Acestea sunt: pentru o oră: 0,5 euro în zona A, 0,4 euro în zona B și 0,2 euro în zona C. Pentru două ore costurile vor fi: 0,8 euro în zona A, 0,65 euro în zona B și 0,4 euro în zona C. La toate aceste costuri se adaugă și TVA. Teoretic, noile prețuri intră în vigoare de la 1 august. Practic însă, probabil se va… sări peste această data, deoarece  parcometrele trebuie resetate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.