inscrieri

Înscrierea copiilor în clasele primare începe de luni, 23 februarie. Copiii care împlinesc şapte ani până în 31 august 2015 inclusiv vor fi înscrişi în clasa I şi nu au nevoie de evaluare. Cei care împlinesc şapte ani între 1 septembrie şi 31 decembrie inclusiv vor fi înscrişi în clasa pregătitoare sau în clasa I. Aceşti copii au nevoie de evaluare dacă părintele optează pentru clasa I. Copiii care împlinesc şase ani până în 31 august 2015 vor fi înscrişi în clasa pregătitoare şi nu au nevoie de evaluare. „Copiii care împlinesc şase ani între 1 septembrie 2015 şi 31 decembrie 2015 inclusiv pot fi înscrişi în clasa pregătitoare, însă au nevoie de evaluare. Părintele poate opta şi pentru ca elevul să rămână la grădiniţă în grupa mare. La fel se întâmplă şi cu copiii care împlinesc şase ani după 1 ianuarie 2016“, ne-a declarat prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.

Prima etapă de înscriere în învăţământul primar are loc între 23 februarie şi 13 martie. Părinţii vor putea completa cererile de înscriere în clasa pregătitoare online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor în perioada 23 februarie – 13 martie, zilnic, în intervalul orar 8,00 – 20,00 (luni-vineri), respectiv 9,00 – 13,00 (sâmbătă).

Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor se face în perioada 17 februarie – 11 martie. În 16 martie vor fi procesate de către comisia naţională cererile de înscriere a copiilor în învăţământul primar cu ajutorul aplicaţiei informatice şi vor fi repartizaţi la şcoala de circumscripţie copiii ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea de înscriere.

Între 17 – 19 martie se va face procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile de înscriere şi din documentele depuse de părinţi, a cererilor părinţilor care solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere. Tot în această perioadă se va face admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază. Cea de-a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare are loc între 24 martie – 3 aprilie, când vor putea fi depuse cereri de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

„Înscrierea în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I între 23 februarie – 13 martie vor fi depuse cererile de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective. Între 23 martie – 3 aprilie se vor depune cererile de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea în altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea“, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Numărul copiilor recenzaţi la nivelul judeţului Arad pentru înscrierea în clasele pregătitoare este de 3.830, care vor învăţa în 245 de clase. Din aceste clase 159 sunt omogene, 86 pregătitoare în regim simultan, patru clase de step by step, trei de învăţământ special, 19 cu predare în limba maghiară, cinci clase cu predare în limba germană şi o clasă cu predare în limba slovacă.

Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor se va face în perioada 17 februarie – 11 martie de către un număr de 47 de cadre didactice. „Evaluarea se realizează într-un număr de zece unităţi de învăţământ din municipiu şi 12 din judeţ. Există şi trei şcoli pentru evaluarea preşcolarilor în limba maghiară şi una pentru limba slovacă, la Nădlac“, ne-a declarat prof. Bogdan Godja, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Arad.

Recomandările redacției