padure paginaZiarul nostru a scris în nenumărate rânduri despre neregulile petrecute la Ocolul Silvic Beliu. Un control care a fost multă vreme amânat, din motive care ne scapă, a fost demarat acolo, atât reprezentanţii Poliţiei, cât şi cei ai Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva sus­ţinând că acolo ar fi fost săvârşite fapte de natură penală. Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru scriam că inspectorii au început să numere şi cioatele marcate, pentru a vedea dacă numărul descoperit pe teren corespunde cu cel din acte, existând suspiciuni că ar fi fost marcaţi mai mulţi arbori decât ar fi trebuit conform documentaţiei. Au fost luate în vizor două cantoane, Cantonul Cimercea şi un alt canton învecinat, din districtul condus de Traian Alb.
Un răspuns neconcludent
În condiţiile în care am solicitat un răspuns oficial din partea RNP Romsilva, pentru a afla ce se întâmplă la Ocolul Silvic Beliu, am primit un răspuns neconcludent. „Referitor la zona Cimercea din cadrul acestui ocol, la care faceţi referire în scrisoarea dumneavoastră, vă informăm că Re­gia Naţională a Pădurilor – Rom­silva desfăşoară, în pre­zent, controale cu privire la respectarea regi­mului silvic, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Jude­ţu- lui Arad. Controalele vizează fapte ce fac obiectul unui dosar penal, motiv pentru care, potrivit prevederilor legale, informaţiile respective nu sunt publice în acest moment”, se arată în adresa semnată de Adam Crăciunescu, directorul general al RNP Romsilva.
Diferenţe mari între ceea ce s-a exploatat şi ceea ce scrie în acte
Deşi oficial nu ni s-a comunicat mare lucru, fapt care ne duce cu gândul că şi aici s-ar încerca muşamalizarea scandalului, aşa cum s-a încercat la Ocolul Silvic Valea Mare, am reuşit totuşi să aflăm anumite date cu privire la cele pertrecute acolo. Conform surselor noastre s-ar fi descoperit deficienţe majore cu privire la volumul de masă lemnoasă exploatată. Se pare că  s-ar fi procedat, în unele cazuri, la refacerea volumului de masă lemnoasă exploatată, ceea ce a dus la diferenţe foarte mari, între volumul exploatat real şi cel scriptic, ce trebuia exploatat. Sunt voci care susţin că verificarea a fost făcută defectuos, în sensul că s-a tergiversat foarte mult, având în vedere că problemele de la  Ocolul Silvic Beliu au fost semnalate de multă vreme, atât de presă, cât şi pe cale oficială. Apar unele semne de întrebare şi cu privire la menţionarea acţiunii de verificare în Registrul de control. Potrivit unor angajaţi ai ocolului, în registrul cu pricina nu au fost trecute măsurile luate, aşa cum ar fi fost normal, după înregistrarea controlului. La întrebarea dacă Registrul de control a fost sau nu completat, răspunsul se află cu siguranţă la Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice Arad şi la Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva.
Mai multe persoane au fost trimise să facă munca contabilei-şefe
Mai trebuie spus că din datele pe care le deţinem s-a descoperit că evidenţa gestiunii de masă lemnoasă nu ar fi fost ţinută de apro­ximativ un an şi ceva. De altfel, an­- gajaţii ocolului sunt foarte nemul­ţumiţi, pentru că persoana care ar fi trebuit să facă acest lucru, contabila şefă, ar fi o persoană apropiată de directorul Teodor Ţigan, căreia nimeni nu a avut curajul să-i reproşeze nimic în faţă. „Pentru a remedia lucrurile, au fost trimişi câţiva oameni, de la alte ocoale. Acum, aceştia trebuie să facă munca pe care trebuia să o facă contabila-şefă, muncă pentru care a fost plătită”, sus­ţine una dintre sursele noastre. Oamenii se întreabă acum în ce condiţii s-a organizat concursul în urma căreia femeia a ocupat postul şi în ce condiţii s-a înfiinţat un post şi pentru tatăl său, care lucrează şi el în cadrul direcţiei.
Deşi am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea contabilei-şefe de la ocol, cât şi din partea reprezentanţilor Direcţiei Silvice, acest lucru ne-a fost imposibil în cursul zilei de ieri.
O problemă de siguranţă naţională
În încheiere trebuie menţionat că scandalul de la Ocolul Silvic Beliu, legat de tăierile ilegale care s-ar fi făcut acolo, se desfăşoară în contextul în care despre defrişări s-a ajuns să se discute şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), aceasta fiind considerată o problemă de siguranţă naţională. Potrivit Agerpres, la nivelul CSAT s-a decis ca Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea cadrului legislativ astfel încât să existe o legislaţie „coerentă, clară şi riguroasă” în domeniu. „Am căzut cu toţii de acord că problema defrişărilor ilegale ţine de securitatea naţională. CSAT a decis ca Guvernul României să ia măsuri pentru schimbarea cadrului legislativ”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT.
Lucian Şerban

Recomandările redacției