Ultimul focar de pestă a fost stins în urmă cu o lună de zile la Urvișu de Beliu,  într-o gospodărie particulară. Un număr de 23 de capete au fost afectate, acestea fiind neutralizate. „Cel mai probabil vectorul de transmitere al virusului PPA a fost porcul mistreț, gospodăria în cauză fiind situată foarte aproape de liziera pădurii“, spunea la acel moment, dr. Marcel Roșu, director executiv la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad. De atunci au trecut mai multe săptămâni și situația pare a se stabiliza . Nu s-a mai înregistrsat niciun caz nou, ceea ce denotă că lucrurile de acolo au fost bine gestionate. Practic la acest moment,  în județul Arad avem zero cazuri de PPA. Totuși, DSVSA Arad recomandă în continuare crescătorilor și consumatorilor după caz: să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătate a  animalelor din gospodărie;  să nu vândă/cumpere porci fără avizul medicului veterinar ;  să nu cumpere carne și produse din carne de porc din locuri neautorizate sanitar veterinar;  să nu sacrifice animale bolnave și să nu comercializeze sau să depoziteze  carne provenită de la animale suspecte de boală; să nu permită intrarea în gospodărie a persoanelor care au intrat în contact cu porcii din alte exploatații. Unul dintre principalii vectori de răspândire al acestui virus este porcul mistreț.  Din 2017 încoace , de când a izbucnit PPA în România au fost diagnosticate 6.713 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor. „Menționăm că în intervalul 16.06.2022 – 23.06.2022, a fost depistat un caz nou de PPA la mistreți, acesta fiind înregistrat în județul Bihor”, spun specialiștii în materie. DE aceea, chiar dacă acum avem zero cazuri de Pestă în județul nostru, măsurile de protecție sanitară trebuie respectate în continuare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției