Echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad au acționat în forță în perioda Sărbătorilor de Iarnă. În urma verificărilor făcute pentru prevenirea apariției unor toxiinfecții alimentare au fost confiscate nu mai puțin de 23 de tone de produse alimentare. Este vorba despre făină și diferite tipuri de conserve.
Pentru ca verificările să decurgă fără sincope, la sfârșitul lunii noiembrie au fost constituite echipe mixte din care au făcut parte inspectori din cadrul DSVSA și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii – Compartimentul Judeţean Arad, Co­misariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad, Inspectoratului de Poliţie Județean  Arad – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Sănătate Publică Arad şi ai Prefecturii.
agud „Au fost întreprinse măsuri suplimentare de control în special asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc, precum şi alte produse de origine animală şi nonanimală. Controalele organizate au avut ca şi obiective generale: igiena spaţiilor de producţie, depozitare, comer­cializare  a produselor alimentare de origine nonanimală şi/sau animală; respectarea programele de autocontrol întocmite de operatori; modul de asigurare a trasabilităţii, salubrităţii şi conformităţii produselor comercializate; gestionarea deşeurilor alimentare; modul în care sunt retrase de la comercializare produsele alimentare care prezintă neconformităţi”, susține Viorel Agud, directorul DSVSA.
Amenzi de zeci de mii de lei
În aceste condiții au fost făcute controale în trafic, în zona Hanului de la Răscruce, au fost verificate diverse crame din județ, piețele de animale din județ și a fost stabilit programul de permanență la circumscripțiile sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor. „Inspectorii din cadrul DSVSA Arad au verificat un numar de 94 de agenţi economici şi au realizat două acţiuni de control în trafic unde au fost verificate 20 de mijloace de transport produse alimentare şi animale vii. Au fost aplicate trei avertismente scrise, cinci sacţiuni contravenţionale în valoare de 18.000 lei şi a fost reţinută în vederea distrugerii o cantitate de 23.000 de kilograme de produse alimentare”, mai spu­ne Agud. Potrivit reprezentanților DSVSA, principalele deficienţe identificate au fost ne­între­ţi­nerea spaţiilor şi a ustensilelor de lucru precum şi manipularea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. „Reprezentantii IPJ Arad din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat 12 acţiuni, aplicând nouă sancţiuni contravenţionale în valoare de 40.500 lei şi au confiscat 1.177 lei. DSP. Arad a participat în cadrul acţiunilor desfăşurate cu ocazia sărbătorilor de iarnă la controale comune în zece pieţe şi oboare din municipiu şi judeţ. Conform Protocolului pentru delimitarea atribuţiilor de control conform competenţelor şi responsabilităţilor autorităţilor în domeniul controlului oficial al alimentelor, au fost verificate condiţiile igienico-sanitare de desfacere produse alimentare în 29 unităţi desfacere alimente şi alimentaţie publică şi cinci pieţe agro-alimentare. Nu au fost constatate deficienţe igienico-sanitare ma­- jore. Echipele de control din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvlotării Rurale – Direcţia Generală Control, Antifraudă și Inspecţii – Compartimentul Judeţean Arad au realizat un număr de zece verificări în ceea ce privește domeniul legume-fructe, 12 verificări în ceea ce privește produsele de panificaţie, comercianţi şi producători de ouă şi zece verificări la crame şi producatori vin. Au fost acordate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 24.000 lei”, se arată într-un raport întocmit de conducerea DSVSA.
Produse cu modificări organoleptice
În ceea ce-i privește, comisarii din cadrul  CJPC au desfăşurat o acţiune tematică de control privind comercializarea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a alimentelor specifice Sărbătorilor. Astfel, au fost verificaţi un număr de 36 operatori economici, la 30 dintre aceștia fiind constatate diverse abateri. În aceste condiții, au fost aplicate un număr de 35 sacţiuni contravenţionale, dintre care 19 amenzi contravenţionale în cuantum de 30.500 lei și 16 avertismente. Mai trebuie spus că fost verificată o cantitate de peste de 4.000 de kilograme de produse alimentare. În cazul a 163 de kilograme au fost constatate abateri, fiind oprite definitiv de la comercializare șapte kg de produse alimentare. Printre deficiențele descoperite de CJPC se numără punerea în vânzare a unor produse cu modificări organoleptice; cu elemente de identificare şi caracterizare incomplete; mărfuri cu informaţii incomplet traduse în limba română; cu data durabilităţii minimale depăşită; nerespectarea condiţiilor de temperatură inscripţionate de producător pe ambalaj sau pe etichetă; neafişarea orarului de funcţionare, a denumirii firmei; fiind descoperite, în același timp și o serie de practici comerciale incorecte privind promoţiile.
(L.Ș.)

Recomandările redacției