În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim, după cum se ştie, Soborul Sfântului Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Toţi cei care-i poartă numele îşi sărbătoresc în această zi onomastica. Anul acesta Sfântul Ioan cade în mijlocul săptămânii, prin urmare și festivitățile vor fi mai… restrânse, a doua zi fiind zi de lucru. Această sărbătoare încheie seria Sărbătorilor de Iarnă iar cei care poartă acest nume sunt printre cei mai felicitați sărbătoriți – de prieteni, de colegi, de colaboratori ori cunoștințe, chiar dacă îi preced cei cu numele de Ștefan și Vasile.
Primarii, cei mai felicitați sărbătoriți
Fiind în fruntea comunităților lor, primarii sunt printre cei mai felicitați sărbătoriți, unii chiar ne-au mărturisit că felicitările încep din ajun iar în ziua sărbătorii primesc cele mai multe telefoane din tot anul!
În judeţul Arad, în această le­gislatură sunt 15 primari în funcție care poartă numele de Ioan, Ion sau Ionel. După înscrisurile oficiale, aceştia sunt: Ion Micurescu – Bata; Ion Guţu – Birchiş; Ioan Florin Ciul – Bocsig; Ioan Vesa – Brazii; Ioan Daniel Vesa – Cermei; Ionel Paşca – Chisindia; Ioan Ber­cea – Craiva; Ioan Marinel Urs – Igneşti; Ioan Merce – Macea; Ioan Nuţu Herbei – Moneasa; Ioan Vodicean – Săvârşin; Ioan Dimitrie Jura – Socodor; Ioan Babău – Şofronea; Ioan Negrei – Vinga; Ioan Crişan – Vladimirescu.
Însă şi un număr impresionant de viceprimari poartă acest nume – fie că este primul ori al doilea nume. În orașe sunt la Chişineu-Criş şi Ineu, la care se adaugă – după știința noastră – viceprimarii din comunele: Apateu, Cermei, Craiva, Dieci, Dorobanți, Gurahonț, Hășmaș, Ignești, Păuliș, Peregu Mare, Petriș, Săvârșin, Socodor, Șepreuș, Șicula, Ususău, Vârfurile. Dar la listă se mai adaugă și numeroși alți angajați ai primăriilor precum: secretari de primărie, contabili, agenți dar și consilieri locali.
„Gratularea“ tradițională
Din discuțiile cu sărbătoriții am aflat că, după urările venite din partea familiei, aceștia au început să fie felicitați încă de dimineață de colegii din Primărie, de numeroșii colaboratori direcți ori indirecți și de un număr mare de cunoscuți. Mai sunt însă locuri precum la Chisindia ori Birchiș unde se merge „cu gratulatu“ încă din ajun. Primarul Ionel Pașca ne spunea: „la noi sunt mulți Ioni: în Primărie suntem patru dar mai sunt și dintre polițiști, de exemplu. La noi încă se mai merge cu o seară înainte pe la toți… Ionii, cu gra­tulatu. Așa că după program ne-am adunăm și sărbătorim cu toții. În plus, săr­- bătorim și în familie, după cum e obiceiul“. Gratulat a fost și Ion Guțu, primarul din Birchiș și aici existând acest frumos obicei, al… gratulatului. „Vin cete de ti­neri și cântă un colind specific – «Dormi, Ioane, ori nu dormi…» –  la casa fiecărui Ion, care-i omenesc  apoi cu bucate tradiționale și-un păhar de tărie“. „Gra­tulat“ a fost și primarul Ioan Vesa din Brazii, tot după tradiția locului.
Cunoscutul primar măcean Ioan Mercea a primit și el urări originale: a fost felicitat în ajun cu… muzicanții. „La noi se mai păstrează acest obicei, ca la marile sărbători – cum e Sfântul Ioan, Sfântul Gheorghe etc. – să se meargă la urat cu muzicanții“.
Gustări cu colegii și  colabo­ratorii
Însă covârșitoarea majoritate a primarilor sărbătoriți ne-au mărturisit că au răspuns felici­tărilor primite peste zi și după ce și-au rezolvat problemele de serviciu, la finalul programului și-au invitat colegii la o gustare cu mezeluri, ceva de dulce și apoi la un ciocnit de pahar. Despre acest gen de a sărbători ne-au vorbit edili precum: Ion Micurescu din Bata, Ioan Negrei din Vinga, Ioan Vodicean din Săvârșin, Ioan Ciul din Bocsig, Ioan Bercea din Craiva – care ne-a spus mai demult că de obicei aum se  servec gustoase plăcinte cu varză, cartorfi și brânză –, Ioan Dimitrie Jura din Socodor, Ioan Urs din Ignești și alții
Excepție face anul acesta primarul Ioan Babău din Șofronea care, fiind în concediu, i-a primit cu drag pe toți oaspeții și urătorii acasă, conform tradiției.
Ioan Crișan, din Vladimirescu ne spunea, molcom, că după participarea la Slujba religioasă, „după un pahar de… vorbă voi închina cu toți Ionii veniți la slujbă – dar și cu ceilalți urători,  și câte un pahar de vin fiert, că-i vreme de iarnă“.
Starea meteo bate tradiția
O excepție aparte s-ar putea să „producă“ și Ion Micurescu – un împătimit vânător, pe care doar vremea neprielnică l-a împiedicat să organizeze scurta partidă tradițională de vânătoare de Sfântul Ioan. „Nu-i timpul de tot pierdut, dacă în weekend vremea va fi bună tot o vom face, mai ales că sătenii ne-au avertizat că în zonă și-au făcut drum și niște lupi! Dacă va avea loc, acesta va fi urmată și de o… masă vânătorească, firește“ ne-a spus edilul bătan.
Distracția se „mută“ la  sărbătoriți acasă
Toți primarii ne-au precizat însă, că, după agapa cu colegii, categoric sărbătoarea va continua la ei acasă. Prin urmare toți s-au grăbit mai apoi să ajungă acasă spre a-și întâmpina și omeni altă tură de musafiri… Este știut faptul că tradiția româneas­că cere ca de ziua numelui să nu se facă invitații: sunt primiți cu drag și omeniți după datină toți… urătorii de bine care bat la ușa sărbătoritului.

Recomandările redacției