Românii care își taie deja porcii de Crăciun, se tem să nu rămână fără ei, adică să nu le fie luați din bătătură de către autorități. Sătenii din mai multe localități ale țării își sacrifică porcii de frica pestei porcine africane (PPA), cu o lună și jumătate înainte de perioada Crăciunului. 

”Porcii din gospodăriile afectate au fost eutanasiați și îngropați în condițiile legale. Mulți au sacrificat animalele de frică să nu rămână fără ele. Au făcut, să zicem, Crăciunul mai înainte”, a declarat un primar pentru digi24.ro.

Oamenii spun că se tem că vor rămâne fără porci chiar de Crăciun, după ce au muncit să crească și să hrănească animalele ce ar reveni ca hrană familiei, și preferă să îi sacrifice de pe acum. În garduri stau anunțuri de vânzare a suinelor, iar cine nu a sacrificat încă porcul, face tot posibilul să țină ferma în curățenie și să dezinfecteze frecvent.

După ce au fost practic decimate, fermele românești de suine mai asigură acum cel mult o treime din consumul de carne de porc. Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) spune că se întâmplă o adevărată catastrofă: „Suntem într-o perfectă catastrofă având în vedere că practic pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, un incendiu care durează de patru ani și nu am avut niciun fel de sprijin din partea autorităților. Doar anul acesta, de la începutul acestui an, practic peste jumătate de milion de porci au fost omorâți și îngropați. Peste 40.000 de scroafe, care ar trebui să ne producă purcei și porci pentru anul viitor au fost ucise.”, citat de agrointel.ro.

În România numărul focarelor active de pestă porcină africană rămâne constant de două săptămâni, la 585, potrivit Autorității Națioanle Sanitare Veterinare (ANSVSA). 

Amintim că, județul Arad a ieșit de pe nedorita hartă a Pestei Porcine Africane. La acest moment, nu mai avem activ niciun focar. Ultimele două focare de PPA au fost stinse la începutul lunii octombrie. De atunci, nu s-a mai înregistrat niciunul nou și s-a încheiat deja o lună de zile. De la începutul crizei de PPA , adică din luna august 2020, au fost afectați peste 3.600 de porci din gosdpodăriile populației, 43.209 de capete din fermele de creștere a suinelor și au fost găsiți morți sau împușcați  mai mult de  400 de porci mistreți.

 

Recomandările redacției