Tot mai mai multe cazuri de violență în familie se înregistrează în județul nostru – fapt confirmat de autorități.
Conform datelor provenite de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, numărul cazurilor de violență domestică s-a triplat la nivel de Arad. Statistica este realizată făcându-se o comparație între 2017 și 2018, DGASPC primind anul trecut un număr mai mare de sesizări.

Toate victimele sunt femei care au solicitat sprijin specializat, de natură psihosocială.
Astfel, anul trecut s-a constatat o creștere mare de cazuri, în care câteva zeci de femei au fost agresate de partenerii de viață, iar acestea au și fost aduse la cunoștința specialiștilor. Se știe că de cele mai multe ori, astfel de cazuri ajung mai greu în atenția autorităților.

Numărul cazurilor semnalate arată și că, multe femei abuzate nu mai tolerează agresiunile și își cunosc dreptul la ocrotire și sprijin.

Femeile abuzate își cunosc mai bine drepturile

La DGASPC Arad au fost semnalate 28 de cazuri în anul 2018, față de 10 cazuri de violență domestică, sesizate oficial în anul 2017. Din numărul total de femei abuzate – femei singure sau multe din ele având și copii,în 12 dintre cazuri instituția a oferit găzduire acestora pe o perioadă între 90 și 180 de zile, iar în 16 dintre situații au fost oferite servicii specializate de consiliere psihosocială sau juridică.

Reprezentanții DGASPC spun că, creșterea numărului de cazuri sesizate s-ar datora, pe de-o parte informării și promovării drepturilor victimelor violenței domestice, prin posibilitatea solicitării ordinului de protecție instituit de instanță, precum și a intensificării campaniilor de promovare și informare cu privire la serviciile specializate oferite de DGASPC Arad.

Astfel femeile care ajung în astfel de situații au înțeles că pot avea încredere să raporteze autorităților aceste cazuri pentru a se pune la adăpost, din calea celor care le agresează.
„Colaborarea cu instituțiile abilitate, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție, Serviciile de Asistență Socială din cadrul primăriilor, dar și alte instituții implicate în protecţia şi recuperarea persoanelor victime ale diferitelor forme de abuz, asigurarea unor standarde înalte de intervenţie, cât şi formarea continuă a personalului care activează în serviciul specializat din cadrul DGASPC Arad, Serviciul Intervenție în Regim de Urgență, Situații de Abuz, Neglijare și Violență Domestică, reprezintă pentru instituția noastră un obiectiv clar, de la care nu ne abatem” , declară Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad.

Legislația, asprită în cazul violenței domestice

DGASPC Arad organizează în această perioadă întâlniri în toate zonele din județ, în scopul elaborării unei noi proceduri de lucru care reglementează intervenția de urgență la nivel local în cazurile de violență domestică.
Echipa mobilă, din care fac parte serviciile de asistență socială și organele de poliție, s-a întrunit deja săptămâna aceasta la Șiria.

În 2018, în urma unor modificări legislative pentru prevenirea și combaterea violenței în familie a fost reglementată posibilitatea emiterii ordinului de protecţie provizoriu. Acesta se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică, ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică.

Trebuie spus că, potrivit legii, pentru verificarea sesizărilor privind violența domestică și în scopul obținerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violență domestică au loc sau au avut loc în aceste locații.

În mediul rural se înregistrează cele mai multe cazuri de violență domestică. Multe cazuri nu ajung la urechile autorităților abilitate să ia măsuri, din diverse motive – teama, dezinformarea și sărăcia fiind câțiva factori. Femeile și copiii abuzați nu trebuie să tolereze astfel de situații și sunt îndemnați să ia legătura cu autoritățile.

Recomandările redacției