Sănătatea psiho-emoțională a ajuns  fie un lux pentru fiecare  dintre noiîn special în perioada pandemiei. Pandemia ne-a făcut mai conștienți de sănătate în general, dar și de sănătatea psiho-emoțională în special. 

Cu toții am experimentat stări noi și a fost necesar  ne adaptăm la situații cu care nu am fost obișnuiți. La mai bine de un an de la declanșarea  pandemiei și a stării de urgență în Româniastatisticile arată  de 10 ori mai mulți români au apelat la serviciile unui psiholog. 

Antoanela Maftei, un consilier psihologic din Arad ne-a menționat : 

„În primele două, trei luni a fost exclusiv online, dar și în prezent mai sunt unele terapii online. Sunt cam 12 cazuri de anxietate, depresii constante care vin săptămânal la terapie.” 

Arădenii se adresează după consiliere psihologică și ajutor în număr cu

 mult mai mare decât la începutul pandemiei. 

„După lockdown au început să vină mai mult, mai ales, se adresează după tratament psihiatric. Mai mulți merg la medicul psihiatru după tratament și apoi sunt îndrumați la terapie. Foarte mulți vin cu anxietate, tinerii care și-au pierdut locul de muncă sau părinții lor. Copiii sau adolescenții, care s-au obișnuit cu școala online și nu mai vor sa iasă din casă, au dezvoltat tulburări de anxietate și totul din cauza că au stat foarte mult în casă, chiar dacă ar fi vrut să meargă la școală fizic“, ne spune Ana Maria Rotaru, psihoterapeut cognitiv-comportamental din Arad. 

 
Arădeniidar și nu numai, au  cerut ajutor pentru atacuri de panicăprobleme în relația de cuplu sau în relația cu copiiiinsomniisingurătate

frica de necunoscut și de ce urmează  se întampledar și teama de a rămâne fără job.  

„Mulți sună și pun întrebări, dar oamenii nu pot veni la terapie pentru că nu este decontată. Mult mai mulți ar veni dacă ar fi decontată și statul ar veni în sprijinul românilor, mai ales în perioada pandemiei dar și după. În următorii câțiva ani, pandemia va avea un impact emoțional foarte mare asupra noastră. Ar fi nevoie din partea statului de un ajutor”, a mai adăugat Ana Maria Rotaru. 

La un an de la declanșarea pandemieiromânii au devenit mai conștienți  de starea lor psihicădar în continuare persistă starea de incertitudine  și îngrijorare. 
Stările emoționale generate de pandemie reprezintă o reală problemă, care nu trebuie ignorată.

Recomandările redacției