De Ziua Educației dascălii își spun ,,ofurile”: ,,Mă simt ocnaș, nu profesor”

0
214

De Ziua Națională a Educației, dascălii se plâng că muncesc mult și sunt plătiți prost față de colegii lor din Europa. Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de carieră în învățământul preșcolar, 37.500 de dolari un profesor de gimnaziu și  64.500 de dolari  un profesor de liceu care a atins nivelul maxim de salarizare. Așadar, există diferențe majore între estul și vestul Europei, din punct de vedere al salarizării profesorilor.

,,Avem cele mai mici salarii din educaţie, din Europa. Tinerii performanţi nu sunt deloc încurajaţi să se îndrepte spre acest sistem, îmbolnăvit şi el, nici prin remuneraţie şi nici prin condiţiile oferite”, scrie Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în „manifestul” de Ziua Internațională a Educației, potrivit Agerpres.

Profesorii sunt obosiți și prost plătiți, pentru munca și răspunderea pe care o au zilnic.

,,Am intrat în 1997 în învățământ. Cu primul salariu am cumpărat câțiva saci de cartofi și câteva fire de legume și zarzavaturi să pună mama murături. Se anunța o toamna lungă și o iarnă cu burțile goale.

S-a făcut grevă atunci. Și eu activ printre revendicări. La puțini ani,o altă greva….mai lungă. Asta a fost oarecum benefică , salariile au crescut puțin. Neconcludent, dar în buzunare se vedea firimitură.

Au mai fost greve, însoțeam autocarele la București, fluturam degetele mijlocii,rosteam cuvinte periculoase ,înălțam pancarte în loc de zmeie, mult zgomot pentru nimic.

Nu era salarizarea revendicarea prioritară,doream infrastructură,condiții de muncă decente,mijloace cu care cei implicați în procesul educativ să iasă din preistorie.

Au mai urmat și alte greve; japoneze,banderole albe,de o zi,de o noapte,de weekend,de spectaculozitate…circ. De prea multe beneficii financiare în urma acțiunilor greviste… mi-au tăiat și 25% din salariu când îmi era lumea mai dragă. Și așa am stat 10 ani, navetă nu,cursuri de formare nu,nu aveam cu ce le acoperi, condiții, nu, achiziții de materiale didactice și cărți, nu. Mă simțeam că sunt ocnaș, nu profesor.

Din amenințare în amenințare,am ajuns azi la 21 ani vechime,gradul I, să nu mă apropii nici măcar de 4000 lei. E îngrozitor de puțin.Nici nu vreau să mai aud de grevă,de salarizare,de revendicări”, spune  Nucu Mugurel Botezatu.

La mulți ani, dragi dascăli!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.