debransare

Tot mai mulţi locatari solicită debranşarea

Odată cu sosirea anotimpului rece problema încălzirii devine prioritară în preocupările consumatorilor, având în vedere zvonurile de la centru referitoare de noi scumpiri la gaz. În Arad, instalaţia de încălzire centralizată alimentată de centrala de termoficare este de la an la an în tot mai mare suferinţă din cauza sutelor de debranşări legale sau ilegale şi înlocuirea cu centrale termice de apartament.

„Pentru oprirea acestui val de debranşări şi odată cu ele a falimentării CET-ului, considerăm că sunt necesare următoarele măsuri: reducerea preţului gigacaloriei la consumatorii CET, astfel încât preţul să devină atractiv şi să oprească valul de debranşări; încheierea unui protocol ferm între CET şi E.ON Gaz, astfel încât să nu se mai permită branşarea la gaz până nu este efectuată debranşarea legală de la CET. Deşi există numeroase acte normative referitoare la condiţiile de debranşare, acestea nu se respectă în cea mai mare parte a asociaţiilor de proprietari, oamenii debranşându-se abuziv şi tăind coloane de încălzire fără nici un proiect avizat. De multe ori se recurge la violenţe de limbaj şi chiar fizice, care duc la demisii de preşedinţi şi administratori şi refuzul altora de a le lua locul“, ne-a declarat Gelu Florincaş, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor Arad.

Forţat să înregistreze o adresă

Un caz similar i s-a întâmplat şi lui Gelu Florincaş care este şi administrator de bloc, H 2,3,4 de pe strada Horia. „În ziua de 24 noiembrie, fiind singur la birou am fost insultat, ameninţat şi forţat să înregistrez o adresă a unui proprietar mutat recent în bloc la ap. 5, scara F, Călin Ş. debranşat ilegal, prin care se comunică asociaţiei lucrările executate de dânsul fără aprobarea asociaţiei sau proiect. Surprinzător, această adresă este folosită fără acceptul asociaţiei de proprietari de firma de repartitoare care îl absolvă de repartizarea cheltuielilor de încălzire. Trebuie menţionat că în situaţia locatarului violent au mai fost încă patru apartamente care s-au întâlnit cu preşedintele şi comitetul de bloc negociindu-se o soluţie provizorie până la debranşarea legală care se face numai în anotimpul cald“, susţine Florincaş.

În încheiere trebuie spus că Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Arad, reprezentată de preşedintele Gelu Florincaş, se ocupă în principal de sesizările consumatorilor cu privire la diverse servicii, cum ar fi cele furnizate de CET, Compania de Apă, E.ON Gaz, Enel, deoarece nu dispune de specialişti în domeniul alimentar.

  • Cetatean spune:

    Obligativitatea de a ace parte dintr-un sistem muribund – ma refer la sistemul centralizat de incalzire – este o sclavie moderna. Daca cineva face calcule de eficienta energetica, rezulta evident ca centralele de apartament sunt, pe departe, cele mai bune (cele cu condensatie sunt chiar „culmea eficientei” !). Ca sa nu vorbim de poluarea extrem de redusa, cauzata de acestea. Pe de alta parte, sistemul centralizat, asa cum este conceput in Arad, este o reminiscenta socialisto-comunista. Nicaieri in lumea civilizata nu se tolereaza ca sa nu platesti ceea ce consumi. In Arad, insa, daca platesti – bine, daca refuzi sa platesti – completeaza CLM, din bani colectati de la altii (cei care-si platesc, cinstit, darile). Din pacate, cu un CLM avand majoritatea membrilor inoculati de idei populiste, nu se poate face disciplina, asa ca, mai devreme sau mai tarziu CET-ul va falimenta. Mai bine ar face ca, din banii varati in „gaura neagra”” – adica in sistemul centralizat, s-ar extinde reteaua de gaz astfel incat fiecare sa-si poata monta termoteca, convectoare, boilere etc.
    De ce afirma ca CLM e socialisto – populist ? Vedeti si alte exemple, cum ar fi masurile (eficienta zero) de reparare a fatadelor cladirilor valoroase (si nu numai !), de lipsa curateniei din jurul blocurilor, de lipsa ingrijirii spatiului verde de pe terenurile proprietate personala sau ale municiiului etc.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției