Anul acesta, Direcția Siguranță Școlară, cu sprijinul Direcției de Ordine Publică, a derulat un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar, la nivel județean activitățile fiind desfășurate de structurile de siguranță școlară, prevenire, rutieră și ordine publică.
Fiecare unitate teritorială de poliție a elaborat analiza infracționalității sesizate în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ din zona de competență, în vederea identificării acelora în care s-au înregistrat cele mai multe evenimente comise cu violență.
Proiectul s-a adresat către aproximativ 1.000 de elevi și s-a desfășurat în 4 unități de învățământ preuniversitar, selectate ca urmare a evoluției situației operative și a problematicii înregistrate la Inspectoratul Școlar Județean Arad.
Au fost derulate 157 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs cu elevii, fiind identificați 40 elevi în situații de risc. Elevii au fost consiliați, în scopul reglării comportamentelor nepotrivite.
Au fost desfășurate 10 ședințe de instruire cu cadrele didactice care îndeplinesc atribuțiile de profesor diriginte și 4 instruiri ale membrilor Comisiilor pentru acțiune antibullying.
Polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului cu competențe în domeniu, în acest sens urmând a fi întocmite proiecte și campanii, cu unitățile de învățământ, după debutul anului școlar.
Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.
Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori. În vederea protejării acestora, este necesară implementarea unei campanii naționale adresate adulților care îi supraveghează, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.
Perioada de implementare a campaniei în județul nostru este 29 august – 11 septembrie 2022, activitățile fiind în desfășurare, în fiecare zi.
Campania are ca scop creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul online, atunci când nu sunt supravegheați de adulți.
Nu uitați:
•Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;
•Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;
•Discutați permanent cu copilul și asigura-ți-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;
•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line;

Sursa foto: Arhiva Adevărul

Recomandările redacției