Decăzuți din „drepturile” de eroi, membrii Sanitas Arad se revoltă împotriva Guvernului

0
2483
Peste 100 de membri Sanitas au depus astăzi, 4 octombrie 2021, memorii la Guvernul României pentru a protesta împotriva situației grave în care se află, în plină pandemie de Covid, sistemul sanitar și cel de asistență socială, chiar dacă reglementările din pandemie îngrădesc drastic participarea la manifestații de stradă.
 
În lume, data de 7 octombrie marchează Ziua Internațională a Muncii Decente. În săptămâna Muncii Decente, Federația Sanitas reacționează împotriva unui guvern care, prin măsurile anunțate, nu face decât să limiteze drepturile constituționale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială, să încalce drepturile legale în domeniul relațiilor de muncă și să adâncească haosul politic și administrativ pe care l-a generat de mai bine de un an.

Pentru a depune memoriile s-a aflat în fața Guvernului și președintele SANITAS din Arad, Otinel Șandru.

Se solicită redarea demnității tuturor categoriilor profesionale din Sănătate și Asistență Socială

„Membrii Sanitas din România solicită eliminarea inechităților salariale generate de înghețarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, persoanla TESA și administrativ, alte categorii de lucrători pentru care aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu a fost realizată nici până în acest moment, în ciuda faptului că ne apropiem de 1 ianuarie 2022, termenul final pentru punerea în aplicare a legii.

Se solicită plata corectă a tuturor sporurilor, calcularea acestora la nivelul salariului aflat în plată/actualizat și nu la nivelul anului 2018”, ne-a spus președintele Sanitas Arad, Otinel Șandru.

 

O desfășurare adecvată a activităților din sistemul de sănătate și asistență socială necesită o finanțare pe măsură

Spitalele din țară au nevoie mai mult ca oricând de fonduri, dar și de personal calificat, pentru a lupta cu valul patru al pandemiei de Covid-19.

„În acest context, ar fi nevoie de o nouă normare specifică spitalelor axate pe patologie Covid. Totodată, ar fi util ca Guvernul României să ia măsurile necesare pentru fixarea pe posturi a personalului angajat pe perioada stării de alertă astfel încât să nu existe diferențe de flux calitativ în acordarea serviciilor de sănătate.

De asemenea, sistemul de asistență socială deservește populația vulnerabilă a acestei țări: copii, vârstnici, persoane cu dizabilități expuse tuturor tipurilor de riscuri.

Aceste unități au epuizat deja bugetul pe anul în curs, dovada fiind întârzierile salariale din mai multe unități publice de asistență socială (DGASPC-uri). În aceste condiții, fără o finanțare corespunzătoare, unitățile sanitare și de asistență socială vor intra în colaps financiar până la sfârșitul acestui an”, a adăugat președintele Otinel Șandru.

 

Stop abuzurilor din partea Guvernului

Cei de la Sanitas se opun Proiectului de modificare a Legii nr. 55/2020 prin care nu s-ar respecta drepturile constituționale ale salariaților: dreptul la asociere sindicală, dreptul la negocieri colective, dreptul la muncă și la o viață decentă.

„Respingem cu fermitate proiectul Legii privind suportarea din veniturile angajaților a costurilor efectuale personalului din sistemul de Sănătate și Asistență Socială a personalului nevaccinat”, se stipulează în scrisoarea depusă la secretariatul Guvernului.

Federația SANITAS România solicită, astfel, o întâlnire de urgență pentru soluționarea revendicărilor mai sus menționate, iar în cazul în care acestea nu vor fi soluționate în timp util, membrii Sanitas își rezervă dreptul de a uza de toate mijloacele sindicale legale pentru rezolvarea lor.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.