Alexandru Rafila a anunțat, conform observator.ro, că de săptămâna viitoare începe distribuția iodului, dar a specificat și care dintre arădeni sunt eligibili pentru primirea acestuia.

Ministrul Sănătății a precizat, întâi de toate, că aceste pastile nu trebuie administrate preventiv, ci doar la recomandarea medicului de familie.

Totuși, se ridică semne de întrebare deoarece Rafila a declarat că pastilele trebuie să ajungă în posesia populației, însă distribuția se va efectua la cei sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani.

Motivația pentru care această categorie ar fi eligibilă nu a fost explicată.

E o problemă legată de contextual actual. Vedeți că în vecinătatea granițelor României se desfășoară un conflict armat. Există și o memorie colectivă legată de incidentul care a avut loc în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, dar trebuie să asigurăm populației unul dintre elementele care fac sau reduc impactul unui posibil incident. Unul dintre ele este această prevenție, care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de accident, doar la recomandarea autorităților de sănătate publică, a declarat ministrul Sănătății.

Vă amintim că vineri, Direcția de Sănătate Publică din județul Arad a primit primele comprimate de iodură de potasiu produse de către Antibiotice SA Iași.

Astfel, DSP Arad are acum în depozitele sale 621.822 de comprimate de iodură de potasiu Atb 65 mg.

Recomandările redacției