Lansarea unui nou sistem de operare Microsoft, Windows 8, nu a generat entuziasmul la care sperau producătorii de PC-uri, potrivit Bloomberg.

Compania de cercetare de piaţă IDC estima o scădere de numai 7,7% a pieţei PC-urilor pentru primele trei luni ale acestui an.

Declinul de 14% înregistrat pe baza măsurătorilor companiei este cel mai abrupt din 1994, primul an când IDC a publicat date privind piaţa computerelor personale.

Toţi producătorii de PC-uri au înregistrat scăderi, cu excepţia companiei chineze Lenovo, al doilea mare producător de pe piaţă, care a înregistrat stagnare.

Companiile au preferat să utilizeze mai vechiul Windows 7 pe computerele existente ale angajaţilor, optând să nu adopte noua versiune a sistemului de operare, a declarat pentru Bloomberg un analist IDC.

Windows 8 nu a avut succesul dorit de producători nici pe piaţa retail, consumatorii preferând smartphone-urile şi tabletele, a adăugat acesta.

„Nu avem motive să fim optimişti că piaţa va evolua altfel decât într-un ciclu de înlocuire”, a explicat analistul, precizând că noua interfaţă propusă de Windows 8 a „dezoprientat” mulţi consumatori.

Totodată, preţurile computerelor sau monitoarelor cu funcţii touch, care profită la maximum de noua interfaţă, au rămas prea ridicate pentru mulţi utilizatori.

În timp ce vânzările Lenovo au stagnat, Hewlett-Packard (HP), cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, a înregistrat o scădere de 24% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Pe locul al treilea, vânzările Dell au coborât cu 11%.

HP s-a menţinut lider cu o cotă de piaţă de 16%, urmat de Lenovo cu 15%, respectiv Dell cu 12%, potrivit IDC.

 

 

Sursa: Media Fax Economic

Recomandările redacției