Deficitul la bugetul de pensii este îngrijorător

0
212

Milioane de oameni au pensiile sub medie în România.

Deficitul la bugetul de pensii a crescut de cinci ori din 2019 până-n prezent, iar cinci milioane de pensionari au fost lăsați conduși de politicieni și, de multe ori, în prag de alegeri, s-a modificat legislația și condițiile de pensionare ca să poată să fie atrași de o parte sau de alta politică. 

Când se vehiculau majorări de pensii de 40%, deficitul era de aproximativ 3,2 miliarde de lei. 

În prezent, deficitul la bugetul de pensii are un nivel îngrijorător, de 16 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul de stat, din banii colectați din taxe și impozite, se transferă în bugetul de asigurări sociale, unde se strâng banii din contribuțiile de asigurări sociale ale celor care muncesc astăzi. 

În plus, natalitatea din 1966-1969 se va vedea până în 2030, timp în care 1,8 milioane de angajați se vor pensiona. Acestora li se adaugă pensionarii din prezent. Deci, dacă nu se vor lua măsuri, sistemul de pensii din România este pe punctul de a se prăbuși.  

Săptămâna trecută, Raluca Țurcan a vorbit despre reforma pensiilor, despre care a afirmat că este un proces de durată: „Nimeni nu-ți face reformă, nicăieri în lumea asta, de azi pe mâine, sau de la o săptămână la alta. Aceste măsuri, inclusiv în documentele către Comisia Europeană, ne-am asumat să le finalizăm undeva spre finalul anului 2022, inclusiv cu adoptarea în Parlament, proces despre care cunoașteți că e posibil să dureze, da? Atunci, în Ministerul Muncii se lucrează la foc continuu și avem întâlniri zilnice”.  

În 2022, pensionarii vor avea o pensie egală cu contribuția, una echitabilă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.