O delegație a Ministerului Românilor de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Victor Alexeev a vizitat, vineri și sâmbătă, comunitatea românească de la Gyula. Delegația a fost însoțită la întâlnirile cu românii de Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

O primă întâlnire a avut loc la sediul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, care în acest an împlineşte 70 de ani de la înfiinţare. Au participat, printre alții, Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești în Parlamentul Ungariei, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Alexandru Fina, vicepreședintele AȚRU, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Maria Gurzău Czeglédi, directorul liceului, Delia Covaci, redactorul-șef al săptămânalului „Cronica” al AȚRU, conducători sau reprezentanți ai unor Autoguvernări Românești şi şcoli la care învaţă copiii românilor din Ungaria (Gyula, Bătania, Chitighaz, Apateu, Săcal, Aletea, Leucușhaz, Macău, etc.), dar și reprezentanţi ai unor ansambluri folclorice care păstrează tradiţiile româneşti în Ungaria.

Alexeev a prezentat cu această ocazie obiectivele ministerului pentru anul 2019, vorbind despre intenția instituției de a încuraja necesitatea coagulării mediului asociativ din afara granițelor în vederea depunerii de proiecte care să aibă impact benefic în comunitățile în care sunt implementate.

Ulterior, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU) a avut loc o altă întâlnire la care au participat membri ai prezidiului UCRU (Tiberiu Boca, pr. Aurel Becan, Ioan Ruja), Maria Kalcsó, primarul comunei Chitighaz, Eva Iova Şimon, redactor-şef al săptămânalului „Foaia Românească”, Mihaela Bucin, şeful catedrei de limba şi literatura română de la Universitatea din Szeged, Petrică Creţu, pastor al comunităţii baptiste româneşti din Micherechi. Aici s-a discutat despre finanțările nerambursabile oferite de MRP, dar şi despre situaţia comunităţii româneşti din Ungaria în ansamblu. Delegaţia română a apreciat în mod deosebit contribuţia publicaţiei «Foaia românească» în cadrul procesului de păstrare a identităţii româneşti din Ungaria. Această publicaţie împlineşte zielele acestea 68 de ani de la prima apariţie, susține consulul Florin Vasiloni.

Recomandările redacției