Delegații PNL Arad, conduși de către europarlamentarul Gheorghe Falcă, au luat cu „asalt” Guvernul

0
996

Ziua de 05 iunie 2020 ar putea fi una foarte importantă pentru Arad și arădeni. O delegație numeroasă a PNL Arad, condusă de către europarlamentarul Gheorghe Falcă, a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și mai mulți membri ai Guvernului, pentru a-i solicita sprijinul în realizarea unor proiecte extrem de importante pentru Arad. Dacă măcar o parte din proiectele prezentate Guvernului vor fi realizate, fața Aradului s-ar schimba mult în bine.Întâlnirea a fost convenită la întâlnirea eurodeputatului arădean, de la sfârșitul lunii mai, cu președintele Klaus Iohannis. „„Am condus astăzi o delegație arădeană compusă din liderii PNL Arad: Iustin Cionca, Călin Bibarț, Sergiu Bîlcea, Geanina Pistru, Răzvan Cadar și o parte importantă dintre primarii județului nostru la întâlnirea cu premierul Ludovic Orban și cabinetul de miniștri.Am abordat o serie de teme importante pentru Arad, susținerea din fonduri europene a definitivării centurii, am discutat despre proiectele din agricultură, urmează să pregătim vizita la Arad a ministrului Agriculturii. I-am prezentat premierului proiectele noastre din domeniul sănătății și cum vom atrage 5 milioane de euro pentru Spitalul Județean. Cu ministrul Sportului am făcut analiza bazelor sportive din județ și i-am prezentat conceptul nostru pentru un centru sportiv național. Am abordat proiectele pe fonduri UE a municipalității, printre care cel care vizează str Mărului. Ne dorim ca Primăria să preia în patrimoniu poligonul MApN”, a declarat europarlamentarul Gheorghe Falcă.
Milioane pentru sănătate
Eurodeputatul Gheorghe Falcă, președintele CJA, Iustin Cionca și primarul Călin Bibarț au oferit detalii, în cadrul unei conferințe de presă.
Pe primul plan, Gheorghe Falcă a pus proiectul privind emiterea unei Hotărâri de Guvern prin care Aradului, respectiv Consiliului Județean, să i se aloce aproape 6 milioane de lei, pentru acoperirea eforturilor financiare în lupta cu coronavirusul, în condițiile în care județul nostru a fost în prim planul bătăliei, fiind intens tranzitat de către românii care s-au repatriat.
Tot pe această linie, un punct fierbinte: finanțarea Spitalului Județean, respectiv, Municipal, cu circa 6 milioane de euro, fonduri nerambursabile europene, care, având în vedere parcursul documentației, vor ajunge la spitalele arădene până la sfârșitul acestui an.
Centura De Sud-Est
Acest proiect are deja finanțare, urmează finalizarea evaluării Ministerului Dezvoltării, iar premierul Ludovic Orban a dat asigurări că va intra în perioada următoare finanțarea europeană. Așa cum s-a mai spus în repetate rânduri, finalizarea centurii ar însemna că la nivelul anului 2022, Aradul va fi un oraș cu inel de centură cu o realizare de 100%.
Gunoaiele…gunoaiele
Nu a fost uitată nici problema deșeurilor, care i-a exasperat deja pe arădeni. În acest sens, Gheorhe Falcă ne-a încurajat, informându-ne că într-o săptămână există șanse ca spinoasa problemă să fie rezolvată definitiv. Tot la capitolul probleme spinoase, a fost dezbătută situația Canalului Mureșel, existând premisele unei delimitări clare a responsabilităților între Ministerul Agriculturii și administrația locală, astfel încât să scăpăm de acest focar de infecție.
Drumurile noastre
Iustin Cionca spune că o parte din banii obținuți ca finanțare europeană a unui proiect pe PNDL să fie folosiți pentru reabilitarea a 55 de străzi din municipiu. Primarul Călin Bibarț a vorbit despre aceste străzi, dar și despre situația rețelelor de termoficare, respectiv modernizarea acestora printr-un proiect pe bani europeni. În acest sens, urmează ca deputatul Glad Varga să promoveze o inițiativă legislativă pentru a se lua în considerare ca proprietate publică, atât ceea ce are municipiul, cât și ce au societățile care aparțin de municipiu. Aceasta, pentru ca întreg proiectul să poată fi finanțat din bani europeni.
Capitolul „bune intenții
Pe lângă proiectele având deja garanția transpunerii în realitate, au mai fost discutate și altele, care, însă, deocamdată, pot fi trecute la capitolul „dorințe și intenții”: trecerea Cetății Aradului în proprietatea Primăriei, inclusiv cu acceptarea compromisului ca batalionul să rămână acolo până când se va găsi o altă locație, de pildă Radna, o mai veche propunere a lui Călin Bibarț, cu care și Falcă este de acord; realizarea unui Centru Național Sportiv în Arad, având în vedere faptul că Primăria poate asigura sala de gimnastică artistică, Baza Sportivă Gloria, sala de haltere, sala de judo, iar statul are deja poligonul de tir, un complex de tenis de masă și Sala Polivalentă; drumul expres Arad-Oradea, calea ferată de medie viteză Arad-Timișoara.
Guvernul este receptiv
Cel puțin așa spune președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, acesta subliniind, desigur, că administrațiile locale au fost ascultate și propunerile lor luate în considerarea doar atunci când PNL a fost la guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.