Tribunalul Arad a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, în cazul Deliei Podea. Decizia pronunţată în 26 iulie, este cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore. Conform soluţiei Tribunalului Arad: „Respinge cererea de revocare a măsurii arestului preventiv, formulată de inculpata Podea Delia Marina. În baza art. 348, raportat la art. 207 alin. 6 şi 7, art. 202 alin. 4 lit. d şi art. 218 Cod procedură penală, admite cererea formulată de inculpata Podea Delia Marina, arestată preventiv în Arestul I.P.J. Arad şi înlocuieşte măsura arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26 iulie 2016, până la data de 24 august 2016, inclusiv. Organele de poliţie vor conduce inculpata la domiciliul acesteia. În baza art. 221 alin. 1 Cod procedură penală, impune inculpatei obligaţia de a nu părăsi imobilul din mun. Arad, str. Macului, nr. 20 A, judeţul Arad, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a judecătorului în faţa căruia se află cauza”.

400 de euro pe pacient

Delia Podea a urmărit includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți și efectuarea chiar fictivă a cât mai multe vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor (producători de medicamente), dat fiind că inculpata primea de la aceștia un onorariu, dar şi câte 400 de euro/vizită/pacient. Astfel, pentru studiile clinice desfăşurate, aceasta a încasat de la un singur sponsor suma totală de 179.994 euro.

Potrivit dispozițiilor inculpatei Podea Delia-Marina, la externare, pacienților înrolați în studiu li s-au întocmit două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat, și altele contrafăcute, înmânate pacientului și care consemnau administrarea unui tratament clasic, fără menționarea includerii în studiu.

În mod concret, Podea Delia-Marina a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia. Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, inculpata a acționat prin a prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize. Ulterior, contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienţilor.

Pentru a asigura numărul de pacienți prevăzut în protocoale, Podea Delia-Marina a inclus în studii și pacienți care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicațiile acesteia, medicii rezidenți și asistentele medicale au consemnat în foile de observație simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale.

Totodată, Podea Delia-Marina nu a consemnat în foile de observații administrarea unei medicamentații suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

În situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat, pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conținând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt probele biologice atribuite pacienților erau de fapt recoltate de la cadrele medicale ale secției. Pe fondul administrării medicamentației experimentale, starea de sănătate a subiecților s-a înrăutățit semnificativ.

Recomandările redacției