Delta Dunării va putea fi văzută pe Google Maps, harta digitală a lumii pe care o cutreieră peste un miliard de oameni zilnic.
Procesul de captare a imaginilor de tip Street View a început acum o lună de zile, când echipa WWF România a navigat în braţele Sulina şi Sfântu Gheorghe. Imaginile vor fi disponibile online în toamnă pe Google Maps, după ce vor fi procesate de specialiştii Google, se arată într-un comunicat al WWF România, relatează descopera.ro.
Delta Dunării, sit UNESCO protejat la nivel internaţional, adăposteşte peste 5000 de specii de animale şi plante, peste 300 de specii de păsări, adică 85% dintre speciile de păsări din România, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani şi cea mai întinsă zonă compactă de stufăriş din Europa. De asemenea, Delta este cunoscută pentru dinozaurii subacvatici, sturionii, cei mai mari peşti de apă dulce din lume. În perioada Comunismului însă, biodiversitatea zonei a scăzut din cauza extinderii terenurilor agricole, a fermelor piscicole şi a exploatării excesive a stufului.
„Trăim într-o lume a tehnologiei, o lume a conexiunilor şi hashtagurilor, dar, în acelaşi timp, când vine vorba de mediul înconjurător, este greu să înţelegem de ce contează natura pentru noi, zi de zi. Delta Dunării este un hotspot de biodiversitate, un termen complicat la prima vedere, dar familiar, când este analizat mai atent. Născut din sintagma „diversitate biologică”, termenul se referă la varietatea vieţii pe Pământ, în toate formele ei şi cu toate interacţiunile sale. Varietate genetică, nenumărate specii, comunităţi, ecosisteme – ca Delta Dunării – unde viaţa interferează cu mediul fizic. Aceste numeroase interacţiuni au făcut Pământul prielnic vieţii ome­neşti“, se arată în comunicatul WWF.

Recomandările redacției