voluntari 2 voluntari 1La mijlocul săptămânii trecute, mai exact joi, 14 martie 2013, la Lipova s-a desfăşurat un exerciţiu deosebit, cu forţe în teren: evacuare şi intervenţie.
Întreaga desfăşurare a exerciţiului a avut loc la Şcoala Generală din Radna, aceasta fiind considerată unul din cele mai potrivite locuri pentru realizarea unei astfel de acţiuni. În acest exerciţiu au fost simulate toate acţiunile care trebuie întreprinse în cazul declanşării unui incendiu la biblioteca şcolii – în cazul simulat, incendiul fiind „soldat“ cu două victime.
Pompierii din Lipova și Bârzava, în acțiune
La acest exerciţiu au participat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lipova (SVSU Lipova), Garda de Intervenţie Bârzava, precum şi perso­nalul şi elevii şcolii.
Desfăşurarea de forţe a început la ora 10:30 şi a fost organizată pe două etape: prima etapă fiind etapa de eva­cuare iar cea de-a dpua etapă fiind etapa de intervenţie. În fiecare din cele două etape au fost folosite scări de intervenţie, pentru ca voluntarii să pătrundă cât mai rapid în interiorul clădirii; de asemenea, s-au folosit tărgi şi toate echipamentele medicale, necesare în astfel de situaţii; toate acestea au dat o imagine foarte reală întregii acţiuni.
Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lipova a participat la derularea acestui exerciţiu cu o autospecială de intervenţie şi un număr de 15 pompieri voluntari.
Alături de colegii lor de la Lipova, Garda de Intervenţie Bârzava a participat cu 2 autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă şi pe lângă aceste autospeciale, voluntarii de la Bârzava au pus la dispoziţie şi o unitate SMURD.
În total, pentru realizarea tuturor demonstraţiilor, au fost utilizate 4 maşini: 3 maşini de intervenţie şi o unitate SMURD.
În ciuda vremii ploioase și nefavo­rabile, întreg exerciţiul a durat aproximativ 2 ore, timp în care toate acţiunile întreprinse au decurs conform planului de intervenţie.
Pentru derularea în cele mai bune condiţii a acestui exerciţiu, inclusiv în acordarea ajutorului specializat celor două „victime“, voluntarii au fost susţinuţi de conducerea Liceului „Atanasie Marie­nescu” din Lipova – Şcoala Generală Radna aparţinând de acest liceu.
Personalul din conducerea liceului a asigurat spaţiul necesar pentru desfăşurarea acestui exerciţiu şi s-au ocupat de asemenea şi de mobilizarea personalului şi elevilor din cadrul şcolii.
Pentru o bună instruire și informare a acestora s-a făcut mobilizarea în așa fel încât la amplul exercițiu de simulare a unei astfel de „nenorociri“ să participe într-un număr cât mai mare de oameni. O asemenea demonstraţie reală de forţe, reprezentanţii şcolii au considerat că este un exerciţiu prectic foarte bun pentru educaţia elevilor și nu numai.

Recomandările redacției