Parma a decis ieri să se despartă de antrenorul Enzo Maresca, după ce echipa, care a avea ca obiectiv repromovarea imediată în Serie A, a ajuns pe locul 14 a ligii secunde italiene. Problemele s-au agravat pentru Maresca în această toamnă, în perioada septembrie – octombrie, când echipa „gialloblu“ a avut o serie de șapte meciuri consecutive fără victorie. Maresca a schimbat sistemul de joc, Parma a câștigat două meciuri la rând însă a fost doar un foc de paie deoarece eșecurile au reapărut. Ultimul, cel de duminică (1-1 pe teren propriu cu Cosenza) i-a fost fatal fostului internațional italian.

În locul său, Parma l-a numit pe Giuseppe Iachini. Jucător, printre altele la Verona, Fiorentina și Palermo, tehnicianul de 57 de ani și-a început cariera pe banca Veneziei, în 2001. A urmat o carieră presărată cu numeroase borne pe banca unor echipe cunoscute în fotbalul italian. A promovat în Serie A, cu Chievo în 2008, apoi a repetat performanța și cu Brescia și apoi Sampdoria. A trecut pe la Siena, Palermo, Udinese, Sassuolo și Empoli, ajungând în cele din urmă la Fiorentina, echipă pe care a condus-o în două mandate. Liber din vară, a fost considerat omul potrivit pentru a o readuce pe Parma în lupta pentru promovare.

Dincolo de obiectivul echipei, noi suntem interesați în primul rând de ceea ce înseamnă această numire pentru cariera internaționalului arădean, Dennis Man, care nu trece prin momente foarte bune la echipa parmegiană. Considerat unul dintre jucătorii esențiali pentru atacarea promovării, Man și-a pierdut locul de titular în urma unui cumul de factori. Ținut pe margine de COVID în septembrie, Dennis Man a revenit în echipă exact în mijlocul perioadei de criză profundă a Parmei. A apucat să joace un meci, în care nu a strălucit, după care Maresca a schimbat sistemul în 3-5-2, unul în care jucătorul nostru nu și-a găsit locul. Au urmat patru meciuri în care Man a fost rezervă și doar la ultimul dintre ele a fost introdus în joc, pentru ultimele 10 minute. Mai mult, fostul antrenor a sugerat că internaționalul român ar avea și probleme de atitudine, nepregătindu-se suficient de bine.

Pentru orice jucător care a pierdut echipa, venirea unui nou antrenor înseamnă o nouă șansă de a dovedi că este un fotbalist pe care se poate pune bază. Dincolo de asta, nu putem să nu observăm că la ultimele echipe pe care le-a antrenat, Iachini a folosit tot sistemul 3-5-2, unul în care un jucător ofensiv de bandă nu-și prea găsește locul. Ținând cont că Parma joacă deja de câteva etape în această configurație, este de așteptat ca noul antrenor să păstreze acest sistem, deoarece e riscant să faci prea multe modificări în timpul sezonului competițional, când jucătorii nu au mult timp la dispoziție să asimileze și să automatizeze noi principii de joc.

În acest context, pentru Dennis Man e foarte important nu doar să aibă o atitudine care să-l scoată în evidență la antrenamente dar să și dobândească și să dovedească acea versatilitate tactică, ce-l poate face o opțiune viabilă fie pentru un post în cuplul de atacanți fie pentru banda dreaptă a Parmei unde însă, în sistemul menționat, ar trebui să acopere la fel de bine și faza ofensivă și cea defensivă a jocului. Vom avea primele răspunsuri legate de aceste provocări pentru jucătorul nostru, duminică seara de la 21.30, atunci când Parma va juca în deplasare la Como, echipă aflată pe locul 12, cu două puncte în plus față de Buffon & co.

Recomandările redacției