dentistiMedicii stomatologi arădeni sunt revoltaţi din cauza sistării fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicină dentară şi îşi arată dezamăgirea faţă de Ministerul Sănătăţii, care a luat această decizie fără informarea publică a beneficiarilor serviciilor de asistenţă stomatologică. Medicii susţin că decizia afectează în mod grav atât pacienţii, cât şi demnitatea profesiei de medic dentist, înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asitenţă stomatologică fiind o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate din Uniunea Europeană. „Avem obligaţia faţă de pacienţi, care ar trebui să se alăture protestului nostru, pentru că în primul rând ei sunt cei mai afectaţi. Decizia ministerului este samavolnică şi inadmisibilă. Este un precedent periculos pentru că mâine, poimâine o astfel de decizie poate fi aplicată pentru alte specialităţi medicale. În aceste condiţii este normal să ne simţim discriminaţi, ca medici dentişti“, ne-a decla­rat dr. Mircea Constantin Matei, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Arad.
Colegiul avertizează că în acest context medicina dentară, împreună cu toate specialităţile acestei ramuri medicale, este înlăturată total din sistemul public al asigurărilor de sănătate, situaţie unică în istoria sistemului medical, ce ar putea afecta iremediabil politica publică de sănătate în domeniu. „Cole­giul Medicilor consideră că o astfel de atitudine promovată de Ministe­rul Sănătăţii aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituţia României, dreptul la ocrotirea sănătăţii, statul fiind obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice“, mai susţine dr. Matei.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondu­rilor pentru asistenţa medicală stoma- ­tolo­gică, astfel încât medicii dentişti din judeţul Arad nu vor mai putea acorda consultaţii gratuite categoriilor defavorizate şi copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite. „Nici până acum sumele care erau acordate pentru acoperirea acestor servicii nu erau suficiente. Plafonul era de o mie de lei, sumă insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor într-o lună. Copiii, în principal, beneficiau de gratuităţi, însă ce nu se putea acoperi din plafon părinţii erau obligaţi să plă­tească. Un număr de 145 de medici dentişti îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Arad, care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asi­gurări de Sănătate. Chiar dacă momentan nu sunt fonduri, există to­tuşi posibilitatea ca pe viitor să primim“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.

Recomandările redacției