dentistiColegiul Medicilor Dentişti din Arad consideră că sistarea alocării de fonduri de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru asistenţa stomatologică are efecte negative în special pentru populaţie. „Atitudinea promovată de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aduce grave prejudicii persoanelor asigurate, care au dreptul legal să beneficieze de servicii de medicină dentară, drept garantat prin Constituţia României, conform careia statul este obligat să ia masuri pentru asigurarea sănătăţii publice în toate domeniile medicale“, consideră conducerea Colegiului Medicilor Dentişti Arad.
Medicii susţin că prin măsura adoptată se înlătură din sistemul public al asigurărilor de sănătate, toate serviciile de asistenţă stomatologică aceas­ta fiind o măsură fără precedent în întreaga Uniune Europeană. Deşi Statul Român obligă în continuare populaţia activă să plătească 11% din salar pentru asistenţă medicală gratuită, Ministerul Sănătăţii a considerat că afecţiunile dentare sunt singurele care pot fi eliminate din serviciile medicale decontate prin Casa de Asigurări.
Concret deşi până în prezent medicina dentară primea un procent de doar 0,4% din totalul sumelor alocate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, acest procent fiind absolut insuficient, din acest moment nici un tratament dentar nu va mai putea fi realizat gratuit sau compensat pentru asiguraţi. „Deşi insuficiente sumele alocate până acum, puteau asigura tratarea gratuită a copiilor şi tinerilor pâna la 18 ani precum şi în mod limitat a pensionarilor. Prin această măsură, Ministerul Sănătăţii ignoră în totalitate faptul că populaţia ţării se află pe un loc fruntaş în Uniunea Europeană în privinţa numă­rului de afecţiuni dentare. Situaţia se va agrava dramatic în rândul tinerilor şi a pensionarilor care nu vor mai avea posibilitatea să se adreseze medicilor dentişti pentru tratarea afecţiunilor, fiind obligaţi să achite integral costul tratamentelor deşi beneficiază de statutul de asigurat. Pe lângă acest fapt considerăm că este grav afectată imaginea şi demnitatea profesiei de medic dentist, care este singura ramură medicală pe care statul român nu se vede obligat să o mai finanţeze prin CNAS. Este total incorectă atitudinea Ministerului Sănătăţii care a luat această măsură fără a anunţa sau consulta populaţia lăsând în sarcina medicilor dentişti să explice celor afectaţi aceas­tă situaţie fără precedent“, mai susţine conducerea colegiului.
Dentiştii mai consideră că discriminarea evidentă a medicinii dentare în raport cu alte specialităţi medicale, crează un precedent extrem de periculos pentru toate ramurile medicale fiind de aşteptat ca statul să adopte treptat ace­leaşi măsuri prin eliminarea finanţărilor şi pentru alte specialităţi. În percepţia dentiştilor „în condiţiile în care în­treg corpul profesional medical alături de populaţia care este în primul rând grav afectată de această măsură, nu vor reacţiona se deschide calea unor noi reduceri arbitrare cu consecinţe greu de evaluat“.

Recomandările redacției