Specialiștii în fitoterapie ne recomandă ca mai ales în timpul verii să înlocuim controversatele antiperspirante cu deodorante preparate în casă, din ingrediente naturale. Cele mai bune sunt cele preparate din plante sau fructe aromate, scrie Click.
Salvia. Din uleiul esenţial de salvie putem prepara un deodorant persistent şi dezinfectant. Acesta nu este iritant şi păstrează intact stratul protector de la suprafaţa pielii. Antiperspirantul se prepară din douăzeci de picături de ulei esenţial de salvie, trei picături de ulei de portocal sau de busuioc, 100 de mililitri de apă distilată, 4 linguriţe de alcool de cincizeci de grade. Toate aceste ingredinte se pun la macerat într-o sticlă. După 10 zile soluţia de filtrează prin trei straturi de tifon. Deodorantul se depozitează într-un pulverizator și se folosește după fiecare baie.
Trandafirul. Pentru prepararea deodo­rantului se folosesc trei linguri de petale de trandafiri de dulceață, 150 de mililitri de apă de trandafiri, trei linguri de frunze de mentă, cinci linguri de alcool de cincizeci de grade, dar și cinci cuișoare. Toate aceste ingredinte, cu excepția alcoolului, se pun la macerat într-un borcan închis ermetic cu capac. După șapte zile, se adaugă alcoolul și se continuă macerarea plantelor timp de încă trei zile. Apoi soluția se strecoară și se pune într-un vaporizator. Se folosește dimineața ca deodorant, iar efectul său durează 24 de ore.
Oțetul din lămâie. Pentru zilele caniculare este foarte eficient oțetul preparat din lămâie. Oțetul se prepară din coaja a trei lămâi și un litru de oțet din fructe. Cojile se pun la macerat în oțetul de fructe, într-un loc călduros. După două săptămâni se stre­coară. Acest preparat poate fi folosit ca deodorant prin pulverizare pe piele sau poate fi adăugat în apa de baie.
Uleiul de brad. Pentru a menține un aer proaspăt în locuință se folosesc uleiurile esențiale din plante care se adaufă într-un bol cu apă plată. Se pun zece picături de ulei de brad în cinczeci de mililitri de apă, iar acest amestec răspândește un parfum foarte plăcut. Acest deodorant de cameră este foarte eficient pe timp de caniculă pentru că este răcoritor și în plus este ușor de suportat de cardiaci și de astmatici.

Recomandările redacției